2023. augusztus 21-én került sor a 2023/24-es, 41. évadnyitó társulati ülésünkre. /Fotók: Dömölky Dániel/

katona evadnyito domolky WEB 005

Az esemény elején a Fővárosi Önkormányzat képviseletében Dr. Bősz Anett, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes jubileumi díjat adott át a társulatunk kötelékében 40 éve dolgozó munkatársaknak; Bodnár Erikának, Bán Jánosnak, Szirtes Áginak, Szacsvay Lászlónak, Ujlaki Dénesnek, Zsámbéki Gábornak, valamint Horváth Józsefné Györgyike, nézőtéri felügyelőnek és Kádár Istvánné Margó, könyvelőnek.

katona evadnyito domolky WEB 012

Máté Gábor elmondta: A színház immár több, mint négy évtizedes fennállása, tartós léte, a mindennapjainkat elnehezítő kultúrpolitikai ellenszélben talán még a korábbinál is nagyobb jelentőséggel bír. Különösen, ha az állandósuló társadalmi, környezeti és gazdasági kihívásokat is figyelembe vesszük. Nem lehet szó nélkül elmenni a kulturális támogatások aránytalan, részrehajló elosztása és a függetlenek totális kivérezetése mellett sem, valamint fájón szembeötlő az is, ahogyan az egzisztenciális kiszolgáltatottság egyre váratlanabb körökben teszi legitimmé a jelenlegi kultúrpolitika hatalomtechnikai módszereit. Az igazgató Csepeli György szociológus, Mozgó Világban megjelent Hadik-kritikájából idézett:

„Ha a társadalmat szervező hatalom a törvény helyett az önkény útját választja, előbb vagy utóbb eljön a pillanat, amikor szüksége lesz jól fizetett emberekre, akiknek az lesz a feladtuk, hogy az alávetettekkel elhitessék, hogy ami van, az a létező világok legjobbika, a rendszer, melyben élnünk adatott, nélkülük ugyan, de értük működik, lehetőleg az örökkévalóságig…Az önkénynek egyszerűbb a dolga, amikor hatalma fenntartása érdekében lemond a nyílt elnyomásról, s helyette az alattvalókra bízza, hogy szeressék meg elnyomóikat. Nincs szükség diktatúrára, megteszi a hegemónia, mely vértelenül és fájdalom nélkül feledteti el az elnyomottakkal a szabadság különben fájó hiányát.”

katona evadnyito domolky WEB 003

Tervezett bemutatóinkkal azon szemlélet mentén indulunk neki a 2023/2024-es évadnak, hogy továbbra is hiszünk benne: a színház, az évek óta nem csituló viharos időkben sem veszíthet társadalomformáló erejéből. A viszontagságos körülmények között is féltve őrzött társulati létforma pedig komoly értéket képvisel, kapaszkodót jelent ezen a nehezített pályán. – tette hozzá Máté Gábor.

Mint azt már korábban bejelentettük, idén Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel színművészek, a Fullajtár –Zsámbéki, majd Jákfalvi-Tárnoki-osztály idén végzett növendékei, valamint Szabó-Székely Ármin dramaturg csatlakozik társulatunkhoz.

A hétfői eseményen kiosztottuk a Vastaps 2022/23-as díjait. Az elismerés támogatója a Mastercard.

Legjobb rendezés: Tarnóczi Jakab - Magányos emberek
Legjobb női főszereplő: Jordán Adél - Hedda Gabler
Legjobb férfi főszereplő: Lengyel Benjámin – Magányos emberek
Legjobb női mellékszereplő – Pelsőczy Réka – Magányos emberek
Legjobb férfi mellékszereplő – Mészáros Béla – Hedda Gabler, Tíz eszkimó, Vízityúk
Különdíj: Dohy Balázs – A politikusok

katona evadnyito domolky WEB 019

A Színikritikusok díjának szeptember 17-i átadóját – amely a Katonában, a tatabányai Jászai Mari Színház közreműködésével kerül megrendezésre – két jelöléssel várhatjuk; legjobb női főszereplő kategóriában, a Médeiában nyújtott alakításáért, Pálos Hannát, legjobb női epizódszereplő kategóriában, a Magányos emberekben megformált karakterért pedig Pelsőczy Rékát jelölték.

2023/24 első bemutatóját október 7-én tartjuk. Kocsis Gergely Kedd című művét a szerző rendezi a Kamrában. Szereplők: Fekete Ernő, Pelsőczy Réka, Vizi Dávid, Dankó István, Fullajtár Andrea

Ezzel párhuzamosan Székely Kriszta, Szabó-Székely Árminnal közösen dolgozva Madách Imre klasszikusából, Az ember tragédiájából, Embtrag – Keressétek az Urat, amíg megtalálható! - címmel készít előadást, melynek bemutatója október 8-án lesz a nagyszínpadon. Szereplők: Bezerédi Zoltán, Béres Bence, Bodnár Erika, Elek Ferenc, Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Lengyel Benjámin, Mentes Júlia, Pálmai Anna, Pásztor Dániel, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Szirtes Ági, Ujlaki Dénes

katona evadnyito domolky WEB 017

A naptári év végén még két premiert tartunk. December 15-én Boris Vian Pekingi ősz című darabját láthatja a közönség a Kamrában, Laboda Kornél és a rendező, Fehér Balázs Benő adaptációjában. Ezt követően, december 16-án Tarnóczi Jakab rendezésében az Extázis bemutatójára kerül sor a nagyszínpadon. A szövegkönyvet a rendező és Varga Zsófia dramaturg közösen jegyzi.

Az évad második fele a következőképpen alakul;
2024. február végi premierrel Ruben Östlund Lavina című filmjéből Pelsőczy Réka készít színpadi változatot a Belvárosi Színházban. Az előadás a Katona és az Orlai Produkció együttműködésében jön létre.

Szintén februárban Bagossy Júlia, a Katona művészeinek közreműködésével, tantermi előadásként viszi színre Kertész Imre Sorstalanság című önéletrajzi regényét a Sufniban. Az előadás iskolák mellett a Sufniban is látható lesz. A produkció a Behívó színházpedagógiai programjának részeként valósul meg.

Áprilisban 25-én, a Sufni-projekt II. keretein belül a Psyché című előadás bemutatójára várjuk a nézőinket. A darab szövegkönyvét Kizlinger Lilla és Bíró Zsombor Aurél közösen írta. A mentorprogram vezetője Zsámbéki Gábor.

Ezzel párhuzamosan Horváth Péter Jóccakát című darabját Ascher Tamás állítja színpadra a Kamrában. A premiert április 26-án tartjuk. Másnap, április 27-én Dömötör András rendezésében, a Mefisztóland munkacímű produkciót láthatja a közönség a nagyszínpadon. Az adaptációért a rendező, valamint Laboda Kornél és Benedek Albert felel.

A 2023/24-es évad utolsó új produkciójára – előbemutatóként – várhatóan júniusban kerül sor. Szintén a Sufni-projekt II. részeként, Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján, Sárszeg - világmegnemváltás címmel készít előadást Antal Bálint. Az adaptációt Törley-Havas Sára dramaturggal közösen készítik.

katona evadnyito domolky WEB 013

A Behívó idei kiemelt programsorozata Az ember tragédiájához kapcsolódik; fiatalok gondolják tovább Madách művét a mai világban, középiskolásoknak több fordulós vetélkedőt, felnőtteknek vizuális művészetekre épülő pályázatot terveznek. A Katona Klub munkája több új csoporttal folytatódik, továbbá már a harmadik közös projektbe vágnak bele a Rákospalotai Leánynevelő Intézettel. Az évad legvégén a YouPerform2024 nemzetközi fesztivál keretében magyar, román, olasz, német, francia és holland fiatalok dolgoznak majd együtt.


Legfrissebb Évadkönyvünkben minden évből egy-egy jelentős előadás fotójával és ahhoz kapcsolódó interjú, valamint kritikarészlettel tekintünk vissza a Katona első negyven évére. A 40 év 40 kép tematikájú gyűjtésbe természetesen nem férhetett bele az összes fontos produkció, – sokszor igen nehéz volt az adott évből csupán egyet kiválasztani – de reményeink szerint a kötetben megjelenő fotók, gondolatok mégis valamiféle esszenciaként mutatják be a Katona József Színház kezdetektől napjainkig tartó „pályaívét”. Az évadkönyv augusztus végétől található meg Közönségszolgálati Irodában.


Pártolói körünket
mostantól Vállalati együttműködési programmal is bővítjük, szeretnénk, ha már idén, kölcsönösségi alapon, szoros partnerségben dolgozhatnánk együtt sikeres hazai vállalkozásokkal.


Ettől az évadtól pedagógusok számára, a korábbinál nagyobb mértékű, 30%os kedvezménykártyát vezetünk be, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig 25%-os jegyárkedvezményt biztosítunk.