web cover mefisztoland minta01

Rendező

Dömötör András

Írta

Dömötör András–Laboda Kornél–Benedek Albert

Bemutató

2024. április 27.


Mefisztóland fővárosának ünnepelt színházában vagyunk, ahonnan – nagyon úgy fest – mennie kell az eddigi igazgatónak. Az Elnök és az Aorta, telibeszarva a Nyolcak tanácsát, új igazgatót akar a társulat élére. Legyen a színjátszás végre egészséges és derűs, ne szolgálja a nemzetközi jakobinus erők luciferi esztétikáját. Mert a kritikai gondolkodás bűn Mefisztólandban. Önök, kedves nézők, végignézhetik, hogy ebben az ördögi helyzetben mit tesz a társulat: ki milyen és mekkora alkut köt, hogy mentse a bőrét. Az emberek Mefisztólandban is emberek, hiába jár közöttük sántítva maga Mefisztó. Lesz, aki lázad, lesz, aki boldogan adja magát oda a Sötétségnek, és lesz, aki észre sem veszi, hogy már elveszett a lelke.

 

2015/16-ban a berlini Maxim Gorki Theater felkérésére írtuk ezt a darabot, amit a kritikusok “horror farce”-nak neveztek. Én szeretem úgy látni, mint egy bizarr atlaszt, csodakamrát, szörnygyűjteményt: alaposan feltérképeztük, milyen szintjei és mélységei vannak a megalkuvásnak, milyen változatos formákat öltve tud meghajolni az emberi gerinc. Az Európa-szerte növekvő populizmus és nacionalizmus hatását szerettük volna megvizsgálni a művészetben. Klaus Mann Mefisztójának elemeiből kiindulva egy sötét és szabadszájú komédiát írtunk, amelyben egy – épp a Mefisztót próbáló – társulat tagjainak keserves megpróbáltatásait követjük végig. Akiknek nem sok esélyt adunk sajnos, mert egy ponton maga az Ördög fog megjelenni.

 

A mostani szövegváltozat kifejezetten a Katona József Színház számára készül, új történetszálakkal és karakterekkel alakítjuk a társulat színészeire.

Következő előadások

Az előadás jelenleg nem látható műsorunkon.


Szereplők

Bán János, Borbély Alexandra, Fullajtár Andrea, Kanyó Kata, Kiss Eszter, Lengyel Benjámin, Máté Gábor, Mészáros Béla, Szacsvay László, Takátsy Péter, Tóth Zsófia, Vizi Dávid

Alkotók

Díszlet Devich Botond
Jelmez Nagy Fruzsina
Dramaturg Török Tamara
Zene Matkó Tamás
Fény Baumgartner Sándor
Súgó Schaefer Andrea
Ügyelő Héricz Anna
Asszisztens Fejes Vera
Rendező Dömötör András

Kritikák

 


Sajtó