Ledarálnakeltűntem

Írta: Vinnai András-Bodó Viktor

Csak 18 éven felülieknek!

"LEDARÁLNAKELTŰNTEM" (városi falfelirat ismeretlen szerzőtől)

Nem A per című Kafka-regény színpadi adaptációja. Bár a történet gerincét az eredeti mű adja, mégsincs olyan jelenet, melybe ne nyúltunk volna bele azzal a szándékkal, hogy valami újat, hozzánk közelebb állót hozzunk létre.

József K.-t letartóztatják, kezdetben születésnapi játéknak, bankbéli kollégái rossz ízű tréfájának tulajdonítja a történeteket, később azonban rá kell jönnie, hogy nem erről van szó. A LEDARÁLNAKELTŰNTEM antihősének további története már mentes a dramaturgiai fordulatoktól. A bírósági létezés, a létezés bíróságának gépezete, az őt segíteni akaró nők, valamint saját rögeszméi egyre inkább belekényszerítik a harcba, melyből nem kerülhet ki győztesen, hiszen azt sem tudja, miért és ki ellen kell küzdenie.

József K. a procedúra közben hatalmas erőfeszítéssel süllyed egyre mélyebbre, hogy a végén, önmagából teljesen kifordulva, dalolva-táncolva asszisztáljon a kivégzéséhez.

Franz Kafka, miközben felolvasta A Per kéziratát barátainak, állítólag többször is nevetőgörcsöt kapott. K. is csupán ennyit tehetne önmaga védelmében, de mivel megpróbálja kijátszani a szabályokat, már el is fogadta a létezésüket. Segítség nincs, ebből a világból legfeljebb eltűnni lehetne... a kapuőrmindig figyel a kijárati ajtó mellett.

A Ledarálnakeltűntem figurái mind az elviselhetetlenség határán túl próbálják elviselni a rájuk nehezedő terheket. Komolyan venni pedig senkit sem lehet. Ebben a világban nincs fogódzó K. számára. Az ügyvédek egytől egyig elmeháborodott, erotomán véglények. A munkahelyi kollégák paranoiás roncsok. A nők széteső félben lévő "eszközök". A segíteni akarók segítségre szorulnak. A rendszer pedig, melyet a megfoghatatlan Központi Szervezet irányít, csak azt skandálja, hogy:

"Minden állampolgárnak egy héten egyszer legalább egy állampolgárt meg kell nyugtatnia. Amiért az még nem nyugtatott meg senkit a héten. Amiért az még nem vigasztalt meg senkit a héten. Amiért az még nem nevettetett meg senkit a héten. Amiért az még nem hatott meg senkit a héten. Amiért az még nem dicsért meg senkit a héten. Amiért az még nem szelídített meg senkit a héten. Amiért az még nem győzött meg egy jó ügy érdekében senkit a héten. Amiért az még nem akadályozott meg egy hiba vagy bűn elkövetésében senkit a héten. Minden állampolgárnak egy héten egyszer Legalább egy állampolgárt meg kell vigasztalnia. Amiért az még nem nyugtatott meg senkit a héten. Amiért az még nem vigasztalt meg senkit a héten. Amiért az még nem nevettetett meg senkit a héten..."

Szereplők


Keresztes Tamás
Fekete Ernő
Rajkai Zoltán
Takátsy Péter
Olsavszky Éva
Vajdai Vilmos
Szandner Anna, majd Nagy Abonyi Sarolta, majd Jordán Adél
Kun Vilmos
Tóth Zoltán, majd Dankó István
Mészáros Béla
Lengyel Ferenc
Rezes Judit
Nagy Ervin
Kiss Eszter, majd Kovács Lehel
Ónodi Eszter, majd Érsek-Obádovics Mercédesz, majd Borbély Alexandra
Tasnádi Bence

Továbbá: Fullajtár Andrea, Szacsvay László


Alkotók

Díszlet Bagossy Levente m.v.
Jelmez Berzsenyi Krisztina m.v.
Zene Kunert Péter m.v., Vajdai Vilmos
Koreográfus Schmidt Áron m.v.
Dalszöveg Máthé Zsolt m.v., Schönberger Ádám m.v.
Asszisztens Budavári Réka
Rendező Bodó Viktor
Bemutató
2005. január 28.

Utolsó előadás
2013. június 11.

Kritikák
Deme László: Más hangok, más szobák
Metz Katalin: Alagsori dizőzök
Koltai Tamás: Minden szétesett
M.G.P.: Miatt
Zappe László: Bodóra várva
Külföldi kritikák

Galéria - a színfalak mögött
ledaralnak backstage 300

Részlet az előadásból