Kétezerhetvenhét

Egyfelvonásosok

Írta: Edward Bond

Idő: 2077. Hely: Valahol a Földön. Ebben a világban minden felülről szabályozott, az érzelmek éppúgy be vannak tiltva, mint a művészeti alkotások vagy a rokoni viszonyok. A múltat eltörölték. Mégis előfordul, hogy hiba csúszik a rendszerbe... A Székben egy asszony egy furcsa, felnőni képtelen fiatalembert rejteget apró lakásában. Éveken keresztül képes kizárni a külvilágot – mintha megállt volna az idő –, ám egy napon meglátogatják őket a hatóságok. A tragikus és bohózati elemeket ötvöző Ki jön a házamba? két főszereplője egy házaspár, akik mindketten hű emberei a rendszernek. De amikor egy fiatal férfi érkezik hozzájuk és egy – a megsemmisítést véletlenül túlélő – fényképre hivatkozva azt állítja, hogy az asszony öccse: fokozatosan elvesztik önazonosságukat. A harmadik, Emberek című dráma hősei mintha az utolsó túlélők lennének a Földön. Négy ember vergődik az életben maradásért, vagy éppen a megkönnyebbülést jelentő halálért.

Előadásunk Bond három, az ezredforduló óta született egyfelvonásosát fogja össze. A Szék című drámát először az Avignoni Fesztiválon mutatták be, Alain Françon rendezésében. Az eredetileg – az Angliában komoly hagyományokkal rendelkező – ifjúsági színház számára írt Ki jön a házamba? nagy sikerrel szerepelt a világ számtalan színpadán, többek között Brazíliában, Kanadában, Svédországban, Németországban, Montenegróban, Franciaországban és Portugáliában. Az Embereket a Katona a világon elsőként állítja színpadra.

Szereplők

Szék  
Alice Bodnár Erika
Billy Mészáros Béla
Katona Hajduk Károly
Fogoly Olsavszky Éva
Ügyintéző Rezes Judit
   
Ki jön a házamba?  
Jams Lengyel Ferenc
Katherine Rezes Judit
Grit Keresztes Tamás
   
Emberek  
Postern Bezerédi Zoltán
Lambeth Fullajtár Andrea
Margerson Fodor Tamás m.v.
Valaki Hajduk Károly


Alkotók

Díszlet Khell Csörsz m.v.
Jelmez Szabó C. Mária m.v.
Zenei munkatárs Sáry László
Fordította Upor László
Dramaturg Várady Zsuzsa
Asszisztens Tóth Judit
Rendező Zsámbéki Gábor

Munkatársak: Boncza Anita, Tóth László, Bokor László, Botka Zoltán, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Benke Gábor, Pető József, Kovalcsik Anikó, Nedár Barnabás, Petróczy László, Horváth József, Ignácz Éva, Pintér Mária, Végh Attila, Budavári Réka