Oszlopos Simeon

Írta: Sarkadi Imre

"Kérem, Kis úr, a házmester azt mondta, hogy elveszik magától a lakást. Én csak mondtam, hogy az nem lehet, mert Kis úr mindenkivel jóban van, ilyen embertől ugyan el nem veszik a lakást, de hát a házmester azt mondta, hogy Kis úr nincs jóba senkivel, mert Kis úr, magyarán mondva, egy részeg disznó, és nem csinál semmit, hanem várja a sült galambot."

Sarkadi Imre az ötvenes évek csodagyerekének számított, generációja egyik legtehetségesebb írója volt; vonzó, ugyanakkor végtelenül ellentmondásos személyiségét legendák övezik. Az 1960-ban írt Oszlopos Simeon című darabjában az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét mutatja meg ma is rendkívüli erővel ható eszközökkel. Több mint ötven év távlatából ez az értelmiség-kép bizonyos mozzanataiban kifejezetten ironikus.

Szereplők

Kis János Ötvös András
Vinczéné Szirtes Ági
Mária  Rezes Judit
Zsuzsi Pálos Hanna
Jób Mészáros Béla
Bálint Kocsis Gergely
Telefonos Szacsvay László
Mária húga Borbély Alexandra
Férj Vizi Dávid e.h./Papp Endre e.h.
Müller Elek Ferenc
Szabó Ónodi Gábor m.v./Baki Dániel e.h.
Antal  Dióssi Gábor m.v.
Szállító Szabó Gergely
Rakodó Botka Zoltán
Postás Nagy Gyöngyvér m.v.

Munkatársak: Balogh Gallus, Tóth László, Kántor László, Mészáros László, Tóth Norbert, Ignácz Éva, Kelecsényi Bernadett, Hoffmann Éva, Méreg Mariann, Tóth Irén, Lászlófi Orsolya, Pető Gergő, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Bokor László, Pintér Mária, Gáspár Viktória, Petróczy László, Nedár Barnabás, Mucsi Gábor, Gerlóczi Judit, Molnár Jenő, Molnár Fanni Rebeka, Regős Benedek, Póka Imre, a Lab4art Kft. munkatársai, az Orange Optika munkatársai.

Külön köszönet Regős Istvánnak és Kákonyi Árpádnak.

Alkotók

Díszlet Gothár Péter
Szcenikus Tóth Kázmér
Jelmez Tihanyi Ildi m.v.
Haj, maszk Vég Attila
Dramaturg Morcsányi Géza m.v.
Fény Pető József
Hang Wirth Tamás
Súgó Boncza Anita
A rendező munkatársa Tóth Judit
Rendező Gothár Péter