A mi osztályunk


Írta: Tadeusz Slobodzianek

A lengyel Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, hanem egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át.

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, senkinek nincs szüksége. 

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Szereplők

Dora Pálos Hanna
Zocha Pelsőczy Réka
Rachelka, később Marianna Bodnár Erika
Jakob Kac Kovács Lehel m.v./Dénes Viktor m.v.
Rysiek Takátsy Péter
Menachem Rajkai Zoltán
Zygmunt  Bán János
Heniek Szacsvay László
Wladek Ujlaki Dénes
Abram Koltai Róbert m.v.

Alkotók

Fordította Pászt Patrícia
Díszlet Cziegler Balázs
Jelmez Füzér Anni
Színpadi mozgás Takátsy Péter
Zene Sáry László
Asszisztens Gerlóczi Judit
Rendező Máté Gábor
miosztalyunk foproba domolky PRINT 006 1
A képre kattintva galéria nyílik