moszkvapeking 17 1

Rendező

Novák Eszter

Írta

Kárpáti Péter

Bemutató

2022. május 14.

Az előadás hossza

2 óra 40 perc, egy szünettel 

"Moszkvában, itt kezdődik a sín. Tedd rá a füled! Ha jól fülelsz, hallod, ahogy a túlsó végén zúg a Csendes-óceán. Gyertek, szálljatok föl! Nyolcvanhét városon fogunk keresztül robogni, átszelünk tizenhat óriási folyót, hét időzónán vágtatunk át, és közben elúszik mellettünk a sztyeppe, a tajga, a mocsarak, a lápok, a földgolyó dübörögve elfordul alattunk..."

2017 májusában magyar-német színházi idegenlégiósokkal felszálltunk a transzszibériai expresszre. Az egész Bodó Viktor ötlete és mániája volt, de hazatértünk után a darab megírásához szabad kezet adott. Frankfurtban volt az ősbemutató. Másfél jelenetet Vennegyikt Jerofejev Moszkva-Petuskijából loptam, de azonkívül minden egyes szó elhangzott a vonaton, és minden megtörtént - minden, csak nem úgy. Valahol Novoszibirszk és a Bajkál-tó között az ember idegei csattogva szétszakadnak, és a képzelet elszabadul. A darab műfaja: dokumentumabszurd. 

Öt éve volt ez az utazás, akkor még nem tudtam, hogy egy elmúlt világ utolsó másodpercét rögzítem. De a kép ellentmondásos: a békeidők égszínkék vásznát sötét energia perzseli.


Kárpáti Péter

Következő előadások

Az előadás jelenleg nem látható műsorunkon.

GALÉRIA

MP transzszinfonia ea 01 domolky PRINT 021 másolata
Dömölky Dániel / A képre kattintva galéria nyílik


Szereplők

Bányai Kelemen Barna, Bezerédi ZoltánKeresztes Tamás, Kiss Eszter, Mészáros BélaRajkai ZoltánPálmai Anna, Pálos Hanna, Pelsőczy Réka, Szacsvay László, Ujlaki Dénes, Gloviczki Bernát, Hajdu Tamás Miklós m.v., Jakab Balázs, Kanyó Kata, László Gáspár e.h., Pásztor Dániel

Alkotók

Díszlet Horváth Jenny
Jelmez Zeke Edit
Dramaturg Kárpáti Péter
Zene Lázár Zsigmond
Videó Török Marcell
Fény Pető Gergő
Súgó Boncza Anita
Ügyelő Héricz Anna
Asszisztens Hornung Gábor
Jelmez-asszisztens Kovács Ildikó
Jelmezkivitelező Hűgel Katalin
Rendező      Novák Eszter

Kritikák

DionüszoszMagazin.hu - Szekeres Szabolcs
Art7 - Kállai Katalin
Revizoronline.hu - Csáki Judit
Magyar Narancs - Rádai Andrea
Népszava - Balogh Gyula
Szinhaz.net - Gabnai Katalin
"Csodálatosan csóró, tarka kelmékbe göngyölt árusasszonyok lesznek hirtelen lehengerlő szövegű, világjáró butikcicákká. Élvezet ízlelgetni a „magyar” lány (Pálmai Anna) hersegő közönségességét, lehet rémülten nézni Pálos Hanna vezényszóra produkált hasizomelkülönítő jóga-mutatványát, s újra meg lehet győződni arról, hogy a most éppen ikreket szülő „anyácskát” is alakító Kanyó Kata e.h. milyen jelentős ígérete a magyar színjátszásnak."
Index - Sümegi Noémi
Telex - Aradi Hanga Zsófia
"A végtelen zakatolásban egymásba folynak a napok, városok, végtelennek tűnő nyírfaerdők és lassan a valóságok is. A szinte folyamatosan forgó színpadon egyre elképesztőbb figurák tűnnek fel és tűnnek el másodpercek töredéke alatt, amiről egyre kevésbé hisszük el, hogy a kulisszákban megbújó gyorskezű öltöztetők érdeme, és egyre inkább kezdünk hinni a csodában, no és abban, hogy a takarásban tényleg megnyílt az a bizonyos dimenziókapu."
Kútszéli Stílus - Turbuly Lilla


Sajtó

Interjú Kiss Eszterrel és Szacsvay Lászlóval - Pótszékfoglaló
Interjú Novák Eszterrel és Mészáros Bélával - Fidelio
Interjú Kárpáti Péterrel és Pelsőczy Rékával - hvg.hu