A két Korea újraegyesítése


Írta: Joël Pommerat

A Két Korea újraegyesítése nem a politikáról szól. Nem Koreáról és nem is Magyarországról. Mindenhol és mindenkire érvényes, egyszerre tragikus és komikus szituációkat mutat, egy francia újság "az emberi kapcsolatok fanyar kaleidoszkópjának" nevezte. "A Két Korea újraegyesítése egymástól független pillanatfelvételek sorozata. Ezek az ironikus-humoros történet-töredékek leginkább olyanok, mint az egy témára írt novellák" – írja a darabról a szerző.

Joël Pommerat a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató. Csak saját darabjait rendezi, munkamódszere alapja a színészekkel közös folyamatos kísérletezés és improvizáció. Negyvenedik születésnapján különös akcióba kezdett: megígérte társulata színészeinek, hogy negyven éven át minden évben új darabot ír nekik, amelyet aztán közösen színpadra állítanak. A kísérlet 2004 óta tart.

Pommerat és a társulat Peter Brook színházában, a Théatre des Bouffes du Nord-ban, illetve a párizsi Odéonban és a brüsszeli Nemzeti Színházban is dolgozott, dolgozik. A két Korea újraegyesítését az Odéonban mutatták be, 2013-ban.

Az előadásban elhangzik Domenico Modugno - Enrico Bonacorti.: Távollét című dala Vándor Kálmán fordításában, az UMPA ügynökség engedélyével.

Szereplők

Borbély Alexandra
Fullajtár Andrea
Ónodi Eszter
Rezes Judit
Szirtes Ági
Elek Ferenc
Keresztes Tamás
Kulka János, majd Kocsis Gergely
Nagy Ervin
Sáry László

Alkotók

Fordította Timkovics Dorottya
Díszlet Cziegler Balázs
Jelmez Füzér Anni
A táncot betanította Bodor Johanna
Súgó Boncza Anita
Dramaturg Török Tamara
Asszisztens Sütheő Márton
Rendező Máté Gábor

Külön köszönet Pálmai Annának és Vajdai Vilmosnak