A császárÍrta: Ryszard Kapuściński

A színpadi változatot – Nemere István fordításának felhasználásával – Török Tamara és Zsámbéki Gábor készítette

Hailé Szelasszié 1930-tól az 1974-es trónfosztásáig, a katonaság hatalomátvételéig volt Etiópia ura. Kapuściński, aki – egy lengyel hírügynökség tudósítójaként – a harmadik világ forradalmairól és polgárháborúiról szóló írásaival már a hatvanas években nemzetközi hírnévre tett szert, Hailé Szelasszié bukása után Etiópiába utazott. Interjúkat készített Hailé Szelasszié magas beosztású hivatalnokaival, amelyekben a hálószobaszolga, a tollminisztérium hivatalnoka, a fogadótermi lakáj, a párnakezelő, a szertartásmester és még sok más alkalmazott idézi fel a császár életét, mindennapjait és trónfosztását; az abszolút hatalommal rendelkező uralkodó korrupt világát. Beszélnek fényűzésről és nyomorról, félelemről és bizonytalanságról; az államgépezet működéséről, a nagy magánvagyonok keletkezéséről, az éhező tömegekről, a forradalmi helyzet kialakulásáról, a hatalmat gyakorlók és a hatalmat kiszolgálók viszonyáról.

A fejlődő országok diktatúrái és a kelet-európai diktatúrák között a regény 1978-as megjelenésének idején egyértelműek voltak a hasonlóságok – és egyértelműek ma is, bármennyire is átrendeződött közben a politikai-társadalmi színtér.

Az előadás szövege A császár és más Kapuściński-írások alapján készült.


Szereplők

Ryszard Kapuściński Kocsis Gergely
A további szerepekben Bán János
  Bezerédi Zoltán
  Dankó István
  Szécsi Bence e.h.
  Elek Ferenc
  Szacsvay László
  Vizi Dávid

Alkotók

Díszlet Khell Csörsz
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Török Tamara
Zene Dargay Marcell
Súgó Schaefer Andrea
Asszisztens Tóth Judit
Rendező      Zsámbéki Gábor


Külön köszönet Pászt Patríciának.

Munkatársak: Tóth László, Kovács Ildikó, Lohár Antal, Horváth József, Agárdi József, Kormány Kristóf, Bokor László, Botka Zoltán, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Nedár Barnabás, Petróczy László, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Kelecsényi Bernadett, Papp Sándor, Kántor László, Csermák Zoltán, Posvanecz Jenő, Sütheő Márton, Tamási Anna

20 másolata A képre kattintva galéria nyílik
 
Következő előadások

Következő előadások

Az előadás jelenleg nem látható műsorunkon.
Bemutató
2020. március 6.

Az előadás hossza
1 óra 30 perc, szünet nélkül

Videó