Fejes Endre – Tasnádi István: Rozsdatemető 2.0 (A Hábetler család 100 éve) – Máté Gábor rendezése a Katona József Színházban

A három óra tiszta játékidejű előadás az első részben pörgősen mondja végig a regény történetét. Természetesen nem szükséges hozzá semmilyen előzetes ismeret. Azonban ha valaki, hozzám hasonlóan, az előadás reggelén tette le a könyvet, akkor sem járt el helytelenül. Új színeket, új hangsúlyokat ismerhet meg a történetben. És azonnal megérzi, mekkora telitalálat a Hábetlerék megszemélyesítését Bezerédi Zoltánra és Szirtes Ágira bízni. Bezerédi nagyszerűen hozza az írni-olvasni nem tudó ácsmestert, akinek megvan a magához való esze, (majdnem mindig) képes elhárítani a katasztrófákat, amelyek egyre népesebb családjában bekövetkezni készülnek, nem ritkán felesége hisztérikus nagypofájúsága miatt.

rozsdatemeto karacsony katona 750


Szirtes Ági színésznői sokoldalúságát nem kell bizonygatni. De az a fajta titáni közönségesség, amit Máté Gábor elővarázsolt belőle, talán őt magát is meglepte. Mindez képes még fokozódni is, egészen addig a jelenetig, amikor fia egy ponton elhatározza, hogy szakít családjával, amelytől már irtózik, mert lehúzza, elpusztítja őt és saját gyermekét is. Ekkor Pék Mária egy prózai nagyáriával, minden tomboló energiáját szabadjára eresztve útját állja.

Az előadás egyik felfedezettje Vizi Dávid, aki az ifj. Hábetler Jánost alakítja, a darab mindkét részében. Narrátor feladatokat is ellát. Vizi 1992-ben született, és tavaly, a frissen végzett Zsámbéki-Fullajtár osztályból érkezett a társulatba. Koránál érettebb színész, aki egyformán hiteles volt serdülőként és bottal járó aggastyánként. Az első rész végén a kulcsjelenetben, miután véletlenül agyoncsapja részeg, neki beolvasó sógorát a gyár hátsó udvarán, fesztelenül a nézőkhöz fordul, hogy menjenek egy kicsit levegőzni, amíg ő börtönbüntetését tölti. 15 év lesz, teszi hozzá.

A második rész hihetetlenül ügyes munka. Van benne 68-as bevonulás, Gorenje túra, a Nagyfuvaros utcai nyomorúságos Hábetler lakás asztala körül már a következő, sőt a következő utáni nemzedék gyülekezik, veszekszik, békül. Pék Mária unokájának barátnője szerepében újra feltűnik Szirtes Ági, aki a kilencvenes évek laza, dörzsölt tinilányát éppen olyan természetességgel és átütő erővel hozza, mint a matriarchát. A második rész csúcspontja a 2006-os tévészékház-foglalás, amihez eredeti tévéfelvételeket hívott segítségül a rendező. Van aztán napjainkban játszódó kilakoltatás, és még a 2016-os év emlékezetpolitikai botránya is érintőlegesen szóba kerül.

A Rozsdatemető 2.0 a magyar történelem emésztetlen tanulságainak értelmes boncolgatása, érzékletes formában, sok fekete humorral, visszafogott érzelmességgel.

Igazi szuperprodukció. A tapsrendnél 21-en hajolnak meg.

Ne mulassza el, aki teheti.

 

Két perces előadás-előzetes itt.

(2019. március 9. Rendező: Máté Gábor. Asszisztens: Fejes Vera. Díszlet: Cziegler Balázs. Jelmez: Füzér Anni. Világítás: Lohár Antal. Zene: Dargay Marcell. Dramaturg: Török Tamara.
Szereplők: Bezerédi Zoltán, Vizi Dávid, Szirtes Ági, Péter Kata m.v., Rujder Vivien, Kovács Lehel, Mészáros Béla, Elek Ferenc, Kiss Eszter, Szacsvay László, Mészáros Blanka, Tasnádi Bence, Bodnár Erika, Ujlaki Dénes, Dankó István, Rohonyi Barnabás e.h., Rajkai Zoltán, Czvikker Lilla e.h., Takátsy Péter, Fullajtár Andrea, Lengyel Benjámin e.h.)

Török András
Vademecum Hírlevél 696