Az ügy

- avagy Normális Eljárás

Szatirikus dráma két részben 

Írta: Alekszandr Szuhovo-Kobilin
Fordította: Radnai Annamária

„Korrupció sokféle van: létezik a falusias, hogy ne mondjam háztáji, mármár bukolikus korrupció; főleg természetben fizetik, s mint ilyen, jóformán nem is számít korrupciónak. Van aztán a kispályás megvesztegetés, ahol a csúszópénz származhat üzleti haszonból, vállalkozói nyereségből, örökségből, szóval, gyakorlatilag bármilyen szerzeményből. Azon az axiómán alapul, hogy szeresd felebarátodat mint tenmagadat; úgyhogy ha szereztél, osztozzál is – bár ez sem igazán megvesztegetés. De itt van a büntetőjogilag jegyzett, kikényszerített kenőpénz – na, ezt már a végső megsemmisítésig, a teljes csődig szedik! ... Ilyen kényszer-jattot akarnak most öntől beszedni; ilyen farkasverembe hajszolja most a hivatal a lányát – fizessen!... Az isten szerelmére - fizessen! ... Pénzt akarnak lehúzni magáról – adja oda nekik!... Különben a bőrével együtt fogják lenyúzni önről – adja oda nekik!” – írja levelében Mihail Krecsinszkij Pjotr Muromszkijnak. Krecsinszkij Az ügy közvetlen előzményének tekinthető Krecsinszkij házassága című darab egyik főszereplője.

Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin (1817 - 1903) - néhány filozófiai tárgyú írás mellett mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak.

E trilógia keservesen mulatságos, húsbavágóan szellemes középső darabját mutatjuk be közönségünknek, amelyben egy tisztes polgár, abban a hitben, hogy az igazság mellette áll, felveszi a harcot a hivatallal, annak hivatalnokaival és az őt szorongató korrupcióval.

Letölthető műsorfüzet


Szereplők

Herceg Takátsy Péter
Muromszkij Mészáros Máté m.v.
Varravin Fekete Ernő
Tarelkin Bányai Kelemen Barna
Lidocska Rujder Vivien
Atujeva Pelsőczy Réka
Nyelkin Borsi-Balogh Máté e.h.
Ivan Szidorov Bezerédi Zoltán
Zsivec      Rajkai Zoltán
Paramonov Baki Dániel m.v.
Tyiska Samudovszky Adrián e.h.
Csibiszov Rohonyi Barnabás e.h.
Silo Major Erik e.h.
Ibiszov Lengyel Benjámin e.h.
Schmerz Fröhlich Kristóf e.h.
Omega Váradi Gergely e.h.


Alkotók

Díszlet Izsák Lili
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Radnai Annamária
Zene Dargay Marcell
Világítás Bányai Tamás
Asszisztens Tiwald György
Rendező      Ascher Tamás

Dalok: Radnay Annamária és Dargay Marcell