Farsang

Írta: Ion Luca Caragiale

A Farsang egy szerelmi ötszög története: egy borbélyüzlet főnökébe két nő szerelmes; a nők férjei féltékenyek. Közben megkezdődik a farsang, ahol mindnyájan jelmezt öltenek és jelmezt cserélnek, így mindenki mást kerget, mint akit kergetni szeretne. A XIX. század végi román irodalom kiemelkedő alakja, Ion Luca Caragiale (1852-1912) maga is olyan, mint vígjátékainak esendő figurái; hajszolt és örökös anyagi gondokkal teli életéből számtalan anekdota maradt fenn. A legváltozatosabb mesterségeket űzte, hogy az írás mellett a megélhetését biztosítsa, volt könyvtáros, iktató, tanár, tanfelügyelő, újságíró, súgó, színigazgató és kocsmáros. 1902-ben plágium vádjával perbe fogták, tisztázta ugyan magát, de két év múlva kiábrándultan elhagyta Romániát, Berlinbe költözött, és ott is maradt a haláláig.

Drámaíróként a Zűrzavaros éjszaka című darabjával tűnt fel 1879-ben, ezt nemsokára Az elveszett levél című politikai komédia, a korrupt képviselőválasztások szatírája követte. Műveiben a nagyvárossá fejlődő Bukarest remekül jellemzett alakjai hűtlenkednek, hazudoznak és keverednek korrupciós ügyekbe. A Farsangot 1885-ben írta.

Szereplők

Misu Ujlaki Dénes
Bóbitás Nagy Ervin
Makhosz Lengyel Ferenc
Gyakornok Tasnádi Bence
Dodó Kocsis Gergely
Rendőrbiztos Vajdai Vilmos
Didina Jordán Adél
Mica Pálmai Anna
Pincér Dankó István
Álarcos nő Czakó Klára
Álarcosok, rendőrök, polgárok Morvay Imre, Hoffmann Éva, Soós Ági, Szakács László, Czomba András, Nagy T. Lajos, Márkus Szabolcs, Koloszár László és még sokan mások

Alkotók

Díszlet Gothár Péter
Jelmez Bujdosó Nóra m.v.
Szcenikus Tóth Kázmér
Fény Pető József
Zene Selmeczi György m.v.
Dramaturg Morcsányi Géza m.v.
Asszisztens Tóth Judit
Rendező Gothár Péter
Bemutató
2012. november 17.
Utolsó előadás