színlap

Fordította: Perczel Enikő

Willy Batzler (igazgató) Takátsy Péter
Erika Roth (biológia, kémia, földrajz) Ónodi Eszter
Markus Dörflinger (történelem, testnevelés) Nagy Ervin
Dieter Menrath, tiszteletes (hittan) Elek Ferenc
Benjamin Südel (tanuló) Tasnádi Bence
Inge Südel (Benjamin anyja) Kiss Eszter
Georg Hansen (tanuló) Dankó István
Lydia Weber (tanuló) Pálmai Anna
   
Díszlet Kálmán Eszter
Jelmez Bujdosó Nóra
Zenei munkatárs Molnár Szabolcs, Vajdai Vilmos
Kórus korrepetitor Szabó Móni
Dramaturg Radnai Annamária
Asszisztens Fejes Vera
   
Rendező Dömötör András


Benjamin először csak megtagadja, hogy részt vegyen az iskolai úszás oktatáson, később azonban egyre különösebben viselkedik. Az anyja azt gyanítja, drogos, de valójában egészen másról van szó: Benjamin vallási fanatikussá vált. Egyre a Bibliát olvassa, és annak tanítását iskolatársai és tanárnője ellen fordítja. Az események kontrollálhatatlanná válnak...

"A minőségi Egy valamiképpen lebegtet minket és rávezet, rátérít bennünket a helyes útra, míg a numerikus Egy odarögzít, erőszakossá tesz és megszakítja az utat. Azt eredményezi, hogy az így létrejött helyzetünkből értelmetlennek, sőt istenellenesnek fogunk tartani mindenki mást, mégpedig állandóan az Istenre hivatkozva. Abban a szempillantásban tehát, amikor a minőségi Egy numerikus Eggyé válik, máris létrejön a fanatizmus. ... Semmiképpen sem csodálható, ha egyfajta despotizmus lesz belőle, az Egy nevében föllépők gyászos diktatúrája. ... 'Egy nép, egy vezető, egy birodalom'." (Karl Jaspers)

Marius von Mayenburg drámaíró, a berlini Schaubühne dramaturgja. 1972-ben született Münchenben. Német irodalmat hallgatott a müncheni egyetemen, majd 1992-ben Berlinbe költözött, ahol a Művészeti Főiskolán, többek között Tankred Dorst tanítványaként, drámaírást tanult. 1999-ben csatlakozott a Schaubühne-am-Lehniner-Patz társulatához, ahol Thomas Ostermeier művészeti vezető mellett a színház meghatározó alkotója lesz, íróként, dramaturgként és az utóbbi években rendezőként is. Darabjainak ősbemutatója többnyire saját színházában, gyakran saját rendezésében valósul meg, emellett azonban az egyik legtöbbet játszott német szerző világszerte. Magyarországon Lángarc című darabjával vált ismertté, és sikerrel játszották a Csúnya, a Hideg gyermek és a Paraziták című darabjait is.

Mártír című darabjának 2012 februárjában volt ősbemutatója a Schaubühnén.

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!

Az előadás hossza: 2 óra, szünet nélkül.

Bemutató: 2013. április 26.


Köszönjük az Adidas támogatását! 

Adidas 

Külön köszönet a HasználtAlma.hu-nak és a Sztehlo Gábor Evangélikus Iskolának a támogatásért!

martirok tamogatok

 

Az előadás a szerző, a henschel SCHAUSPIEL Theaterverlag Berlin GmbH és a CREATIV MÉDIA Színházi Ügynökség Bt. engedélyével jött létre.
 

képek

fotó: Dömölky Dániel

 

 

Olvasópróba

     martirok thumb