A Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház, a Trafó és a Városmajori Szabadtéri Színpad felhívása a 2024. évi Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium illetékeseinek és a szakmai közvéleménynek;


Sajnálattal értesültünk, hogy a minisztérium államtitkára más irányú elfoglaltságára hivatkozva két nappal az esemény előtt lemondta részvételét, és ezért elmarad a kaposvári re:oszt nyitónapjára a szervezők által tervezett első szakmai konferencia nap, ahol a most készülő, a színházi szervezetek szabályozási környezetét is átrajzoló Kulturális Törvényről lett volna szó. Az illetékesek nem jelöltek meg újabb időpontot a megbeszélésre.


A Kulturális és Innovációs Minisztérium élén történt személycsere ma napvilágra került híre nem változtat azon, hogy a magyarországi színházi élet sok évi szünet után újjáéledő legfontosabb seregszemléjének szervezői „egy valós találkozásokra és szakmai eszmecserékre alkalmas tér” létrehozását ígérték, ám a Kulturális Törvényről az eseményen nem lesz szó.


A re:oszt kiváló alkalom arra, hogy szakmánk a politika jelenléte híján is számos lényegi kérdésben egyeztessen, az eredeti meghívásban hangsúlyozott értékek, azaz „a színházi közösségek közötti kapcsolatok erősödésének” szellemében.


A magyar színházművészek, ahogy a magyar kulturális élet más területein dolgozó szakemberek, hivatásukért felelősséget vállaló, minden társadalmi konstellációban legjobb tudásuk szerint teljesítő alkotók. Megérdemlik és elvárják egymástól és fenntartóiktól az államtitkár asszony által a napokban is nyilvánosan hangsúlyozott „érdeklődő és értő szellemet, de mindenek felett az egymás iránti feltétlen tiszteletet”.


Ennek jegyében felszólítjuk az illetékeseket, hogy ne ismételjék az Előadóművészeti Törvény módosításai során unalomig megismert gesztusokat, amikor látszategyeztetésekkel, érdemi párbeszéd nélkül, a színházi alkotók nagy részének kihagyásával születtek meg azok a keretek, amelyeket most nagyobb rendszerbe illeszteni szándékoznak.


Felszólítjuk az illetékeseket, hogy hozzanak létre széles körű, a kulturális szakmák egészét bevonó egyeztetési fórumot, s ehhez használják fel az idei kaposvári re:oszt nyilvánosságát!


Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta, Benkő Nóra

2024. június 10.