Felhívjuk Nézőink figyelmét, hogy az áprilisi jegyvásárlással kísérleti jelleggel, erre a hónapra, követve más kulturális intézmények gyakorlatát, néhány Kamrás előadásunk esetén bevezetjük a dinamikus árazást. Ennek lényege, hogy a jegyek árait a kereslet függvényében automatikusan alakítja a rendszer, amely, amennyiben beválik, reményeink szerint hozzájárul a Kamra, és az ott bemutatott produkciók gazdaságosabb fenntarthatóságához.

 

Áprilisban három új bemutatóval is készülünk!

 

25-én, csütörtökön látható először a Sufni-projekt idei első bemutatója. Kizlinger Lilla Megrág, kiköp című rendezésének szövegét a szereplők, Rujder Vivien és Béres Bence improvizációit felhasználva Bíró Zsombor Aurél írta.

“Sikeresek akarunk lenni. Mindenki a sikerre vágyik, még az is, aki nem mondja ki, vagy esetleg letagadja. Még inkább igaz ez a művészvilágra, a filmes és a színházi élet alkotóira, akik bármire hajlandóak néhány percnyi csillogásért, még az anyjukat is eladnák egy díjért, egy interjúért, egy címlapfotóért. A csillogást és a reflektorfényt üldözik, egy olyan világról álmodnak, ahol minden irányból a saját arcuk néz vissza rájuk, és ahol a nevüket hallják akkor is, ha nem beszél senki.

De valójában szeretetre lenne szükségük, arra az érzésre, hogy a lényed fontos egy másik ember számára, nem a szépséged, a tehetséged vagy a hangod, hanem az a komplex entitás, aki te magad vagy. És akkor, ha valaki más is szeret, talán te is képes leszel szeretni önmagadat. Az embernek különleges képessége, hogy nagyon könnyedén be tudja csapni magát. A legnagyobb bűneinket is megmagyarázzuk magunknak, egy kis bánkódás, némi önmarcangolás után mindig sikerül elhessegetnünk a szégyent, legalább túllátunk a saját orrunkon, ezzel nyugtatjuk magunkat, és elhisszük, hogy az önreflexió vagy a művészet, aminek az oltárán a saját integritásunkat is feláldozzuk, majd elhozza a feloldozást.
De mi történik, ha eljön az eszmélés pillanata?”

 

Április 26-án pénteken a Kamrában áll színpadra Ascher Tamás rendezése. Horváth Péter Jóccakát című műve Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Bezerédi Zoltán, Pásztor Dániel, Elek Ferenc és Pálos Hanna szereplésével áll színpadra.

“Én vagyok én, te vagy te. Ki a hülyébb, én vagy te? Gyerekkorunk jókedvű, becsapós kérdésére nehéz volna jókedvűen felelni ma már. Erről is szól a Jóccakát. Boldoggá tesz, hogy a Katonában kerül közönség elé, hajdani főiskolás évfolyamtársam, Ascher Tamás rendezésében.”
Horváth Péter

 

Április 27-én, szombaton kerül sor az évad utolsó nagyszínpados bemutatójára. A Mefisztóland című előadás szövegét Dömötör András, Laboda Kornél és Benedek Albert írta, a rendezője Dömötör András. 2015/16-ban a berlini Maxim Gorki Theater felkérésére íródott a darab, amit a kritikusok “horror farce”-nak neveztek. A mostani szövegváltozat kifejezetten a Katona József Színház számára készül, új történetszálakkal és karakterekkel alakítják a társulat színészeire.

“Mefisztóland fővárosának ünnepelt színházában vagyunk, ahonnan – nagyon úgy fest – mennie kell az eddigi igazgatónak. Az Elnök és az Aorta, telibeszarva a Nyolcak tanácsát, új igazgatót akar a társulat élére. Legyen a színjátszás végre egészséges és derűs, ne szolgálja a nemzetközi jakobinus erők luciferi esztétikáját. Mert a kritikai gondolkodás bűn Mefisztólandban. Önök, kedves nézők, végignézhetik, hogy ebben az ördögi helyzetben mit tesz a társulat: ki milyen és mekkora alkut köt, hogy mentse a bőrét. Az emberek Mefisztólandban is emberek, hiába jár közöttük sántítva maga Mefisztó. Lesz, aki lázad, lesz, aki boldogan adja magát oda a Sötétségnek, és lesz, aki észre sem veszi, hogy már elveszett a lelke.”

Az előadás nyílt próbáját április 9-én 19 órától tartjuk a nagyszínpadon, amelyen ingyenes regisztrációs jeggyel lehet részt venni. A regisztrációs lehetőség megnyitására később kerül sor, amelyről tájékoztatjuk Nézőinket!

 

Április 3-án közönségtalálkozóra várjuk az érdeklődőket a Belvárosi Színházba, a Lavina című előadásunk alkotóival, amely az Orlai Produkciós Iroda és a Katona közös produkciója. A Lavina előadásaira jegyek a Katona felületén is vásárolhatók! Időpontok a hónapban: április 3., 4. 19 óra, április 7. 15 és 19 óra.

 

A februárban bemutatásra kerülő Sorstalanság című produkciót, Bagossy Júlia rendezésében, Gloviczki Bernát és Jakab Balázs közreműködésével, tantermi előadásként visszük színre, amely azonban az iskolák mellett a Sufniban is látható lesz. Az április 9-i előadást követően közönségtalálkozóra várjuk az érdeklődőket!