[...] A Música, Musique, Musik előadása a Katona József Színház és a fesztivál közös produkciója a Művészetek Palotájában, viszont azt érzékelteti, hogy a felszínen minden rendben van, tobzódik a jómód, mutatósak, gazdagon kiállítottak a ruhák, napfényes a világítás, a múltszázad eleji dalok eléneklésekor, és sok tekintetben eljátszásakor. De közben azért rendszeresen felfeslik valami, egy-egy gesztus, nézés, cselekedet utal arra, hogy ez csak a látszat, a csillogás mögött közel sincs minden rendben.
Márkos Albert vezetésével kiváló zenekar adja meg az alaphangulatot, hófehér tengerésztiszti egyenruhákba öltözve, és ehhez hat színész remekel. Jordán Adél, Ónodi Eszter, Rezes Judit, Kocsis Gergely, Nagy Ervin, Tasnádi Bence dalra fakadnak, táncolnak, akrobatikáznak, akár bűvészkednek, pajzán, könnyed, iróniával teli revüt csinálnak, Pelsőczy Réka profin játékos rendezésében. A múltszázad eleji revü mai felhangokkal vegyül. Elegáns ruháival, mondén dalaival, vérpezsdítően pajzán táncaival általános jólétet mutat. Hazug, mégis vonzó világ, mert tulajdonképpen álomkép. Azt hirdeti, hogy tökéletesen, felhőtlenül kék az ég. Miközben persze tudható, hogy ez nem így van. És enerváltság, általános míszség, életuntság formájában ez tükröződik is a szereplőkön. Ezúttal csak enyhe, de mégis hangsúlyos irónia ez, nem olyan drasztikus gúny, mint bizonyos operett produkciókban, például Mohácsi János egykori kaposvári, vagy finomabb változatban, mostani székesfehérvári Csárdáskirálynő rendezésében, melyekben a rózsaszín álomvilág a rögvalóval szembesül.

Pelsőczy nem akar ilyen élesen fogalmazni. Színészeinek segítségével elbíbelődik azzal, hogy megkeresi a különböző népek örökzöldjeinek miliőjét, melyek eredeti nyelven kerülnek előadásra. A sminkmester Vég Attila gigászi munkát végez, kisimult, ápolt fizimiskákat produkál, a jelmeztervező Tihanyi Ildi passzentosan vágykeltő ruhákat eszelt ki, a díszlettervező Cziegler Balázs vakító fehérben tartja a színt. A színészek pedig halálra élvezik ezt az egészet. Már máskor is jót tett a Katona József Színház aktorainak, hogy sok fajsúlyos darab eljátszása után kirándultak a zenés-táncos műfajba. Általában nem énekelnek és nem táncolnak olyan jól, mint az ebben profik. De ez ritkán zavaró, mert el tudják játszani azt is, hogy kiváló énekesek és táncosok.


forrás