istenekalkonya web covers 02 03

Rendező

Tarnóczi Jakab

Bemutató

2023. április 22.

Az előadás hossza

 

Évek óta foglalkoztat Wagner RING-ciklusa. A négy egészestés operából álló zenedráma, a Niebelung gyűrűje bármelyik kortárs fantasy sorozatot képes felülmúlni. A szövevényes, több generáció életét felölelő történeten túl, egy monumentális zenei kompozícióval állunk szemben. Összesen tizenöt órányi zene, visszatérő szereplők, világteremtés és pusztulás. Wagner a germán és skandináv mondavilágot gondolta újra saját drámai és zenei kompozíciójában, ami minden mesei motívumával együtt rétegzett és pontos lélektani folyamatokat ábrázol. A szerző maga nem is operának, hanem zenedrámának nevezi.
Pénz, szex, hatalom és világvége. Sellők, óriások, sárkányok és istenek. A természet kizsákmányolása, egy lány lázadása, egy fiú felnövéstörténete, és egy régi világrend pusztulása. Felsorolni sem tudom a bombasztikus hívószavakat, hiszen óriásit vállal Wagner, aki négy estén át meséli a történetet.
A mi előadásunk ugyan nem tesz ki négy estét, de egy maratoni színházi eseményre lehet számítani. Egyfajta élőszereplős minisorozatra, ahol mind a négy egység között évtizedek telnek el.
Nem opera készül. Kukk Zsófi dramaturggal az operák librettója alapján készítünk szövegkönyvet. Wagner zenéje azonban organikus része lesz a kompozíciónak. Így jön létre egy saját szerkezet, egy igazi Gesamtkunstwerk, melyet kifejezetten a társulat tagjaira írunk, és ami reflektál ami reflektál a jövőnkkel kapcsolatos apokaliptikus víziókra, folyamatosan változó jelenünkre, a változásban rejlő lehetséges új kezdetre.


Tarnóczi Jakab

Következő előadások

Az előadás jelenleg nem látható műsorunkon.


Szereplők

Elek Ferenc, Gloviczki Bernát e.h., Kocsis Gergely, Ónodi Eszter, Pálmai Anna, Pálos Hanna, Rezes Judit, Rujder Vivien, Szacsvay László, Tasnádi Bence, Vizi Dávid

Alkotók

Díszlet Kálmán Eszter
Jelmez Kálmán Eszter
Dramaturg Kukk Zsófia
Zene Bencsik Levente, Hunyadi Máté
Fény Pető Gergő
Súgó Boncza Anita
Ügyelő Valovics István
Asszisztens Tiwald György
Rendező      Tarnóczi Jakab

Interjúk, kritikák


Sajtó


Másorfüzet