web covers 03 02 tizeszkimo

Rendező

Máté Gábor

Írta

Grecsó Krisztián

Bemutató

2022. december 17.

Az előadás hossza

1 óra 35 perc, szünet nélkül

Mikor ezeket a sorokat írom, a Tíz eszkimó három változatán is túl vagyunk már, éppen pár nappal ezelőtt ültünk a lakásomban hármasban, a szerző, a dramaturg és a rendező, és adtuk be az utolsónak vélt injekciót az íródó anyagnak. A lakhelyemhez ragaszkodtunk, mert a Cigányok írásakor is volt egy meghatározó meetingünk ugyanitt és ennyi kabala úgy véltük, garancia lehet a majdani előadáshoz.

A pandémia, a háborús helyzet, az infláció, a honi társadalmi állapotok olyan együttállás, amelyre a színháznak reagálnia kell, nyilvánvaló, hogy nem íródott még színdarab, ami magán viseli ezeket az impulzusokat. Én viszont itt, ma, Magyarországon erről akartam előadást készíteni. Török Tamara dramaturggal végiggondoltuk a lehetőségeinket és úgy határoztunk, hogy új magyar művet íratunk. Több mint tíz évvel ezelőtt rendkívül inspiráló időszakot éltünk meg a Cigányok készítése alatt Grecsó Krisztiánnal és újra vágytunk hasonló együttműködésre.

A mai Budapesten játszódik a történet, az író tudja, kik lesznek a produkció szereplői, az egyszerűség kedvéért a színészek saját keresztnevükön szerepelnek majd, kivéve Szikét, az onkológus professzort és egy Futárt, akinek a nevét nem kell, hogy ismerjük. Szike testvére Ági, valamikori úszóbajnok, felesége Andrea, gyerekeik külföldön élnek. A család itthon maradt része meglehetősen jó körülmények között, egy budai kertes házban lakik. Egyetlen este lesz számunkra érdekes, mikor majd betoppan Kata és Béla, azután váratlanul Anna és Bence. Dávid, Szike szolgája pedig sűrűn töltögeti a jobbnál jobb italokat.


Máté Gábor

A Futár öltözékét a GLS Hungary biztosította.

Következő előadások

március 18., 19:00

április 12., 19:00

GALÉRIA

 

Szereplők

SZIKE, onkológus főorvos Bezerédi Zoltán
ANDREA, Szike felesége, pszichiáter Fullajtár Andrea
ÁGI, Szike ikertestvére, Európa-bajnok úszó Szirtes Ági
BÉLA, bukott úszóedző, kommentátor, celeb Mészáros Béla
KATA, Béla új neje, ügyvéd Péter Kata m.v.
DÁVID, az ifjű komornyik Vizi Dávid
BENCE, a “Kis Lévai”, színész, rendező Tasnádi Bence
ANNA, Kis Lévai barátnője Pálmai Anna
FUTÁR Gloviczki Bernát

Alkotók

Díszlet Tihanyi Ildi
Jelmez Kálmán Eszter
Dramaturg Török Tamara
Zene Jónás Vera
Fény Pető Gergő
Súgó Boncza Anita
Ügyelő Héricz Anna
Asszisztens Fejes Vera
Rendező      Máté Gábor

Munkatársak

Fodor István, Fórián Péter, Brusznyiczki János, Frankó Bence, Kovács Bálint, Lakatos Dezső, Molnár László, Szabó András, Szakács László, Szalontai István, Tölli Judit, Kertész Janka, Pető Gergő, Bárány Bence, Kovács Mózes, Makray Gábor, Mészáros Gábor, Sziebert Sebestyén, Kovács Ildikó, Elek Bea, Szeberényi Lejla, Tóth Barbara, Szomszéd Máté, Masát Máté, Hűgel Katalin, Kántor Lászlóné, Rafael Krisztina, Varga Sándorné, Kohl Attila