Hedda Gabler borítókép, Jordán Adél ül a fal mellett piros ruhában.

Rendező

Székely Kriszta

Írta

Henrik Ibsen

Bemutató

2022. október 15.

Az előadás hossza

1 óra 35 perc, szünet nélkül

Kúnos László fordítása alapján


Hedda Gabler azt tanulta, hogy ha kifelé minden rendben van, akkor valójában minden rendben is van. Státusz, pénz, komfort. A vonzó és izgalmas, már-már tökéletes nő belső lénye tele van sötét tónusokkal, titkokkal, manipulációval, önzéssel, félelemmel és elfojtással. Amikor egy volt szerelem váratlanul betoppan az életébe, a kitalált maximalizmus sebezhető felszínén repedezni kezd a jég. A bűvöletében éjjeli lepkeként keringő alakok szabályos köröket leíró tánca Hedda kibillenésével kaotikus vergődéssé válik. A reprezentatív külső rétegek alatt szabálytalan, de sokkal valódibb arcokat láthatunk meg.

Székely Kriszta második Ibsen-rendezése a szerepjátszás, a szabadság utáni vágy és a nyers valósággal való szembenézés témáin keresztül nemcsak lélektani alkatokat és helyzeteket tár fel, de a klasszikus alapanyagot átmozgató játéknyelvet is keres.

Következő előadások

március 2., 19:00

április 15., 19:00

GALÉRIA

 

Szereplők

HEDDA TESMAN, szül. GABLER Jordán Adél
JÖRGEN TESMAN PhD. Bányai Kelemen Barna
EJLERT LÖVBORG Mészáros Béla
THIA Mentes Júlia
BRACK, bíró Takátsy Péter
JULLE NÉNI, Jörgen nagynénje Kiss Eszter

Alkotók

Díszlet Balázs Juli
Díszlet asszisztens Fehér Luca Kata
Jelmez Pattantyus Dóra
Dramaturg Szabó-Székely Ármin
Zene Matisz Flóra Lili
Fény Bárány Bence
Súgó Schaefer Andrea
Ügyelő Valovics István
Asszisztens Tiwald György
Rendező      Székely Kriszta

Munkatársak

Színpadmesterek: Fodor István, Fórián Péter, Díszítők: Brusznyiczki János, Frankó Bence, Kovács Bálint, Kurucz András, Lakatos Dezső, Molnár László, Szabó András, Szakács László, Szalontai István, Kelléktár-vezető: Tölli Judit, Kellékes: Kertész Janka, Fővilágosító: Pető Gergő, Világosítók: Bárány Bence, Kovács Mózes, Makray Gábor, Mészáros Gábor, Sziebert Sebestyén, Jelmeztár-vezető: Kovács Ildikó, Öltöztetők: Batta Eszter, Elek Bea, Kulcsár Nóra, Fodrásztár-vezető: Szeberényi Lejla, Fodrász: Szabó Sára, Hangosító: Szomszéd Máté; Héricz Anna; Nagy Réka

Kritikák

revizoronline.hu - Csáki Judit
3szek.ro
Örülünkvincent.hu
Remindmagazin - Kerekes Anna
Magyar Hang - Makrai Sonja
Sümegi Noémi - index.hu
"Jordán Adél extrán nőies Heddája az első perctől nem hagy kétséget afelől, hogy ki az úr a háznál. Kénye-kedve szerint pöckölgeti a gombostűre tűzött példányokat a bogárgyűjteményében, simán megmondja, hogy ő akar középen ülni, szétválasztva a szerelmeseket, szándékosan megsérti, megalázza őket, feszegeti a határokat, de úgy tűnik, mindent megtehet, hiszen ő a nagy Hedda Gabler. Akit pedig a bizalmába fogad, még hálás is lehet, nem sejtve, hogy a kedvesség mögött ártó szándék húzódik."
Turbuly Lilla - Kútszéli Stílus
Gabnai Katalin - szinhaz.net
Szekeres Szabolcs - Art7.hu
Balogh Gyula - Népszava
Kiss Annamária - magyarnarancs.hu
hvg kult - színházi körkép - 2022. október
Molnár Zsófia - ÉS.hu
Csatádi Gábor - Pótszékfoglaló
Földesdy Gabriella - Klárisújság.hu


Sajtó


Index.hu - 2022. legjobb előadásai
Kovács Gellért Filmszerész - Facebook bejegyzés
Interjú Székely Krisztával a papageno.hu-n

"Világunk sok szempontból változott, de ugyanolyan is maradt a mű keletkezése óta. A nők szabadabbak, de a belső szabadság és béke megtalálása még mindig bonyolult dolog és mindig is az lesz. Sok esetben azok a kötelező minták, amik alól már mentesültünk internalizálva még inkább toxikusak lehetnek. Mi a szabadság valójában? Ezt a kérdést feszegeti Ibsen ebben a művében is."
mezeinezo.blog.hu
"Székely Kriszta rendezése, a Hedda Gabler számomra tökéletes választás volt: minden pillanatában lekötött, egészen felvillanyozott, elgondolkodtatott, várakozáson felül tetszett minden részletében. Különösen szerettem a színészek játékát, mindenféle szuperlatívusszal megszórnánk őket, ha már nem szoktunk volna hozzá, hogy ennyire jó ez a társulat."
Szinhazvilag.hu
Interjú Jordán Adéllal és Székely Krisztával a 24.hu-n
Interjú Mentes Júliával és Mészáros Bélával a Pótszékfoglalón
RTL HÍradó
Jelenkor.net