web cover ihcs

Rendező

Tarnóczi Jakab

Bemutató

2021. október 16.

Az előadás hossza

3 óra 40 perc, két szünettel 

- triptichon -

Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész művei alapján írta Varga Zsófia és Tarnóczi Jakab

 

Honnan indult a háborúskodás? Van egy nullpont, ahol még megváltoztatható a történet, vagy mindennek úgy kell lennie, ahogy az ősi átok szól: "Hitvány fiak a bűnösök fiai, amit gyermekeik örökölnek, elvész, és magzataikat gyalázat kíséri. Amikor születnek, átokra születnek, s amikor meghalnak, átok lesz sorsuk.”?

Az előadás egy család elhallgatásoktól és félreértésektől terhes történetét követi végig. A néző maratoni színházi kísérlet részesévé válik: egy több évtizedes, több generáció sorsán átívelő cselekménysorozatba avatódik be. Mi vezet odáig, hogy a gyerekek is egymás ellen fordulnak? Igazak-e az ősi átkok, vagy pont azzal teljesítjük be őket, hogy önmagunk felmentéseképp rájuk hivatkozunk? Ki a hibás? Fontos, hogy ki a hibás? Van kiút a sértettségek bonyolult hálójából?


„Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny
váljék.”
(Friedrich Nietzsche: Túl az erkölcs világán)


„Az emberek többsége rossz.”
(Biasz ókori bölcs felirata a delphoi Apollón-templom
falán)


Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk.

Az előadás változó nézőtere miatt a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Kérjük nézőinket, hogy a szünetben hagyják el a nézőteret.

Az előadásban elhangzó erős hanghatások megzavarhatják a nézői nyugalmat.

Következő előadások

március 11., 18:00

Elfogyott

március 12., 18:00

Elfogyott

április 8., 18:00

április 17., 18:00

GALÉRIA

 

Szereplők

Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid, Ádám Anna Sára, Beláz-Munkácsy Amira, Chater Áron, Tereczi Dániel Tamás

Alkotók

Dramaturg Varga Zsófia
Jelmez Giliga Ilka
Díszlet Devich Botond
Zene Bencsik Levente, Hunyadi Máté
Hang Horváth József
Fény Lohár Antal
Koreográfus Widder Kristóf
Videó Török Marcell, Nagy Réka
Norvég fordító Domsa Zsófia
Kellék Fejes Vera
Súgó Boncza Anita
Asszisztens Hornung Gábor
Rendező      Tarnóczi Jakab

Munkatársak

Tóth László, Bokor László, Botka Zoltán, Papp Gergő, Pető Sándor, Tőzsér Gábor, Kormány Kristóf, Balogh Attila, Nedár Barnabás, Wirth Tamás, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Szeberényi Lejla, Kelecsényi Bernadett, Tamási Anna, Szívós Tamás, Hűgel Katalin
Külön köszönet Kovács Lehelnek.

Kritikák

Criticai Lapok
Pótszékfoglaló.hu - Csatádi Gábor

"Hihetetlenül jó, intenzív, egy cseppet sem fárasztóan, megterhelően intenzív élmény arról, ahogy ezen a Trianon előtti, utáni Magyarországon voltunk, vagyunk, lehetünk."
Revizoronline.hu - Stuber Andrea

Dionüszoszmagazin - Szekeres Szabolcs

Színház.net - Gergics Enikő

"A struktúra aránytalanságai, a történet disszonáns elemei ellenére a hangulat íve végig feszített, az előadás intenzív látvány- és hangkompozíciókkal dolgozik, a folyamatos dark ambient még a szünetekben sem hallgat el. A legkompaktabbnak mégis az első felvonás érződik, az éles emelkedő, amikor a családi összejövetel sok-sok kör pálinka után – ezek az emberek nem akarnak, de nem is tudnak kapcsolódni egymáshoz máshogy – a hangok, fények, effektek és Widder Kristóf koreográfiájának összjátékában kétségbeesett, részeg garden partyba torkollik. Nem lehet, hogy ne történjen hamarosan valami szörnyű. Nem is."
Népszava - Marik Noérmi

24.hu - Bodnár Judit Lola
"Hogy épp egy, a politikában nem ritkán használt fordulatot választott címeként az előadás, azt jelzi, miként közéleti és aktuális a jó színház: direkt kiszólások helyett finom, az előadások szövetébe munkált gondolatokkal beszél, most éppen arról, hogy bár imádjuk hirdetni, itt minálunk éppen hogy Isten, haza meg család nincsen, de még ha van is, hát elég boldogtalan."
Kutszelistilus.hu - Hajnal Márton


Sajtó

mezeinezo.blog.hu
interjú Tarnóczi Jakabbal - fidelio
interjú Tarnóczi Jakabbal - kortarsonline.hu