Jeanne d'Arc

- a jelenidő vitrinében

Az előadás szövegkönyvét írta: Garai Judit

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?

Jeanne d’Arc-ot 1431-ben Rouen városának piacterén máglyára veti az inkvizíció. A vád eretnekség és boszorkányság. Mindezek előtt legyőzi a francia sereggel az angolokat Orléans-nál, és megkoronáztatja a dauphint, azaz VII. Károlyt, aki ezután számos csatát nyer meg az ellenséggel szemben.

1456-ban Jeanne perét semmisnek nyilvánították és a lányt poszthumusz felmentették. A katolikus egyház pedig, Jeanne halála után majd’ ötszáz évvel később, 1920-ban szentté avatja.

Az orléans-i szűz története rengeteg alkotót megihletett, legyen szó szépirodalomról, képzőművészetről, zenéről, filmről vagy színházról. Alakja halhatatlanná vált.

Az előadás megtekintése 14 éven aluliaknak nem ajánlott.

Szereplők

Mészáros Blanka m.v., Dankó IstvánElek FerencKocsis GergelyMáté GáborMészáros Béla, Rába Roland m.v., Tasnádi BenceVajdai Vilmos

Alkotók

Díszlet Fekete Anna
Jelmez Kálmán Eszter 
Súgó Fejes Vera
Világítástervező Lohár Antal
Zene Kákonyi Árpád 
Dramaturg Garai Judit
Asszisztens Tóth Judit
Rendező      Hegymegi Máté

Külön köszönet Nádasdy Ádámnak.

Munkatársak: Tóth László, Tőzsér Gábor, Pető Sándor, Agárdi József, Bokor László, Botka Zoltán, Ladonicki Dániel, Méreg Mariann, Ignácz Éva, Gáspár Viktória, Pintér Mária, Kormány Kristóf, Nedár Barnabás, Petróczy László, Szeberényi Lejla, Kelecsényi Bernadett, Gerlóczi Judit, Tamási Anna

JD
A képre kattintva galéria nyílik