Bádogdob


Írta: Günter Grass
A regényt színpadra alkalmazta Mikó Csaba


A hároméves Oskar úgy dönt, hogy nem akar felnőni, nem illeszkedik be a felnőttek világába. Miközben belül fejlődik, érik tovább, a teste megmarad gyereknek.

Ez a különös fiú Danzigban születik, Lengyelország és Németország határán, a ’20-as években, egy német apa és egy kasub anya gyermekeként. Minden adott lenne egy kiszámítható polgári élethez; de ő a családi fűszerüzlet helyett a bádogdobot választja. Számára ez az önkifejezés egyetlen formája. Oskar lázadásával párhuzamosan felsejlenek a náci gyűlések, az egyre feszülő ellentét a lengyelek és a németek között, a kristályéjszaka, Lengyelország lerohanása és mindaz, ami ezt követte.

Oskar kívülállása, passzivitása áldozatokat követel, de látszólagos gyereksége miatt nem lehet őt elítélni. Meddig lehet észrevétlennek, gyereknek maradni? Vagy eljön az a pillanat, amikor elkerülhetetlenül felelősséget kell vállalnunk a tetteinkért és fel kell nőnünk?

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott.

Játsszák

Elek FerencDér ZsoltTakátsy PéterMészáros BélaPálmai AnnaSzirtes ÁgiBezerédi ZoltánKovács LehelRujder VivienTasnádi Bence

Alkotók

Díszlet Fekete Anna
Jelmez Kálmán Eszter
Jelmez asszisztens Weigand Lívia
Zene Kákonyi Árpád, Keresztes Gábor
Dramaturg Gábor Sára, Bereczki Csilla
Súgó Héricz Anna
Asszisztens Tóth Judit
Rendező

Hegymegi Máté

 

Munkatársak: Tóth László, Tőzsér Gábor, Bokor László, Botka Zoltán, Pető Sándor, Szabó Gergely, Ignácz Éva, Pintér Mária, Gáspár Viktória, Kelecsényi Bernadett, Vég Attila, Pető József, Koloszár László, Nedár Barnabás, Horváth József, Wirth Tamás, Méreg Marianna, Lászlófi Orsolya, Kántor László, Mészáros László, Gábor Zsolt, Gerlóczi Judit, Sütheő Márton, Vanóné Szabó Gabriella

Bádogdob
A képre kattintva galéria nyílik