színlap


Fordította és átdolgozta: Bodor Ádám

Misu Ujlaki Dénes
Bóbitás Nagy Ervin
Makhosz Lengyel Ferenc
Gyakornok Tasnádi Bence
Dodó Kocsis Gergely
Rendőrbiztos Vajdai Vilmos
Didina Jordán Adél
Mica Pálmai Anna
Pincér Dankó István
Álarcos nő Czakó Klári
Álarcosok, rendőrök, polgárok Morvay Imre, Hoffmann Éva, Soós Ági, Szakács László, Czomba András, Nagy T. Lajos, Márkus Szabolcs, Koloszár László, és még sokan mások

 

Díszlet Gothár Péter
Szcenikus Tóth Kázmér
Fény Pető József
Jelmez Bujdosó Nóra
m. v.
Zene Selmeczi György m. v.
Dramaturg Morcsányi Géza m. v.
Asszisztens Tóth Judit
Rendező Gothár Péter

 

 

A Farsang egy szerelmi ötszög története: egy borbélyüzlet főnökébe két nő szerelmes; a nők férjei féltékenyek. Közben megkezdődik a farsang, ahol mindnyájan jelmezt öltenek és jelmezt cserélnek, így mindenki mást kerget, mint akit kergetni szeretne.

A XIX. század végi román irodalom kiemelkedő alakja, Ion Luca Caragiale (1852-1912) maga is olyan, mint vígjátékainak esendő figurái; hajszolt és örökös anyagi gondokkal teli életéből számtalan anekdota maradt fenn. A legváltozatosabb mesterségeket űzte, hogy az írás mellett a megélhetését biztosítsa, volt könyvtáros, iktató, tanár, tanfelügyelő, újságíró, súgó, színigazgató és kocsmáros.

1902-ben plágium vádjával perbe fogták, tisztázta ugyan magát, de két év múlva kiábrándultan elhagyta Romániát, Berlinbe költözött, és ott is maradt a haláláig. Drámaíróként a Zűrzavaros éjszaka című darabjával tűnt fel 1879-ben, ezt nemsokára Az elveszett levél című politikai komédia, a korrupt képviselőválasztások szatírája követte. Műveiben a nagyvárossá fejlődő Bukarest remekül jellemzett alakjai hűtlenkednek, hazudoznak és keverednek korrupciós ügyekbe. A Farsangot 1885-ben írta.

 

Bemutató: 2012. november 17.

képek

Fotó: Dömölky Dániel

 

 

 

Az olvasópróba képei

     phoca thumb_m_farsang_olvasoproba_web_008

videó

Így készülnek a sminkek és maszkok minden előadás előtt.