A MONOLÓG a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciója, amelyben a színház társulatának tagjai az interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el egy-egy színházi monológ formájában. A kilenc részből álló sorozat epizódjaiban a közösségi média ismert szereplőinek és névtelen megszólalóinak mondatai hangzanak el.

Premier május 14-én 10 órakor a produkció médiapartnere, a 24.hu felületén!

Meghalt az apám - előadja: Borbély Alexandra 24.hu


Taka' haza - előadja: Kovács Lehel 24.hu


Edzés - előadja: Mészáros Béla 24.hu

Életérzés - előadja: Tasnádi Bence - 24.hu

A sorozatban Borbély Alexandra, Dankó István, Keresztes Tamás, Kovács Lehel, Ónodi Eszter, Rujder Vivien, Tasnádi Bence, Mészáros Béla és Vizi Dávid influenszerek, kommentelők vagy épp rapperek szövegeit formálják át, rajtuk keresztül mutatkozik meg napjaink valóságának egy szelete. Az egyes epizódok a közösségi média által uralt online világba nyújtanak betekintést, legyen szó hétköznapi köntösbe bújtatott reklámról, „gamernyelven” írt kommentekről, nőjogi szervezet tiltakozását kiváltó lakáshirdetésről, vagy éppen egy személyes tragédia megosztásáról.

A Compact TV producerei a járvány alatt keresték meg a Katona József Színházat a Monológ kreatív koncepciójával. „Óriási mennyiségű eredeti szöveg és tartalom vesz minket körül, Facebook-posztok, kommentek, influenszervideók, sorolhatnám – mesélt a projekt keletkezéséről Fränk Barbara vezető producer. – Felmerült bennünk, hogy nagyon izgalmas lenne ezeket az eredeti környezetükből kiragadni, és csavarni rajtuk egyet. Megkerestük a színházat, akik nagyon nyitottak voltak. Közösen választottuk ki a szövegeket, onnantól kezdve pedig tulajdonképpen szabad kezet, óriási bizalmat, illetve rengeteg segítséget kaptunk tőlük.”

Budapest - előadja: Vizi Dávid


Lánykérés - előadja: Rujder Vivien

„Rengeteg tartalom ömlik ránk nap mint nap az internetről: influenszerposztok, kommentek, videók. Ezt az impulzuskavalkádot szerettük volna megragadni a sorozattal. Fontos volt, hogy ne paródiák készüljenek, hanem önmagukban is értelmezhető alkotások. Így lett például Kajdi Csaba videójából kocsmai monológ, vagy vers egy underground hip-hop szövegből” – tette hozzá a sorozat rendezője, Novák Kristóf.

Premier a 24.hu-n: #reklám - előadja: Ónodi Eszter

A Monológ témáit Fränk Barbara és Novák Kristóf közösen gyűjtötte össze. „A tartalom nagyon vegyes, mindegyik szöveg egy külön sztori. Volt, amit aktívan kerestünk, míg mások minket találtak meg. Azt például tudtuk, hogy az aktualitásuk miatt mindenképpen szeretnénk sminkvideót vagy „sokan kértétek” típusú vlogposztot. A Cyla-sztorit Barbara dobta be, és én nagyon sokáig rettegtem tőle, mert az annyira valamilyen, hogy nehéz volt máshogy elképzelni, de végül az összes közül az egyik legkülönlegesebb lett. Én pedig szerettem volna megmutatni, hogy a rendkívül színes hazai underground hiphop színtéren vannak olyan szövegek, amelyek simán megállják a helyüket szavalva, anélkül, hogy önmaguk paródiájává válnának. A kedvenc részletemet pedig három évvel ezelőtt mentettem le egy anonim 12 lépéses Facebook-csoportból, ahova még akkor csatlakoztam, amikor felépülő függőkről forgattam dokumentumfilmet – mondta el Novák. 

A készítők az eredeti szerzőktől minden esetben engedélyt kértek a szövegeik felhasználására. Ezután a színészekkel közösen gondolkodva arra törekedtek, hogy a lehető legjobban lecsupaszítsák a szövegeket, lehámozzák róluk a szerzők személyiségét, a megjelenési felületét, és csak – komikus vagy drámai – monológként, feldolgozandó alapanyagként tekintsenek rájuk.

A Monológ első három része május 14-én 10 órakor debütál a 24.hu-n. A további epizódok szombaton és vasárnap 10, illetve 18 órától láthatók, míg az utolsó két rész hétfőn és kedden délelőtt kerül ki a 24.hu-ra. A videók a premiert követően a Katona Youtube-csatornáján érhetők el.

Az epizódok megjelenési sorrendben:

5 perces smink - előadja: Dankó István

A produkció alkotói:
Producer: Fränk Barbara
Projekt manager: Gaál András
Rendező-szerkesztő: Novák Kristóf
Operatőr: Csizmadia Bendegúz
Kamera asszisztens: Tóth Endre Dániel
Fővilágosító: Vékony Dániel
Hangmérnök: Demkó Mátyás
Styling: Nagy Adrienna
Smink: Nógrádi Barbara
Technikus, Adatmentő: Geiring Gábor
Gyártásvezető: Meister Nikolett
Produkciós asszisztens: Kovács Blanka
Werk: Kalicz Máté, Szombathy András
Vágás/fényelés: Novák Kristóf
Hangkeverés: Köge
Grafikus: Balogh Kata

Asszisztens: Fejes Vera
Fény: Lohár Antal, Kormány Kristóf
Öltöztetők: Gáspár Viktória, Ignácz Éva, Pintér Mária
Fodrász: Kelecsényi Bernadett
Díszítők: Tóth László, Agárdi József, Botka Zoltán
Ügyeletes titkár: Tamási Anna

Gamer -  előadja: Keresztes Tamás