A nagy sikerre való tekintettel 2003 nyarán a produkció végül átköltözött a nagyszínházba – a 150. előadást már itt játszottuk.

CCI20181017 0016portugal utolso ea csop domolky daniel WEB 002

Sokan a bemutató óta szerepeltek az azóta legendássá vált darabban. Így Pelsőczy Réka, Csuja Imre, Bán János, Lengyel Ferenc, Takátsy Péter, Kása Gyula, Szirtes Ági és Varga Zoltán. Utóbbiak az Asszony és Sátán szerepéért az 1998/1999 évad végén színikritikusok elismerésében részesültek. Ugyanebben az évben film is készült a Portugálból. Ugyancsak húsz éve a kezdőcsapat tagja Tóth Judit, rendezőasszisztens.

CCI20181017 0008portugaal

Az eltelt 20 évben több szerepben is cserélődtek a színészek: a Papot Lukáts Andor, Rába Roland, Takátsy Péter és Mészáros Béla alakította. Becét először Dévai Balázs játszotta, majd 2003-ban Hajduk Károly, 2011-ben pedig Keresztes Tamás vette át a szerepet. A Feleséget elsőként Ónodi Eszter, ezt követően Szandtner Anna, Fullajtár Andrea majd Jordán Adél alakította.

szirtes portugalCCI20181017 0007

A Portugál a Katona József Színház történetének legtöbbet játszott előadása – fej fej mellett a műsorról tavaly évad végén lekerülő Top Dogs-szal, ami 415-ször ment. A régebbi produkciók közül legtöbbször - 238 alkalommal - a szintén legendás Három nővér került színre. A repertoáron lévő előadások közül az Elnöknők fut legrégebben, azt 22 éve mutattuk be. Az évek során a Portugál számos magyarországi városban és külföldön is vendégszerepelt, többek között Pozsonyban, Strasbourgban, Pilsenben és Stuttgartban.

Egressy Zoltán színdarabját a Katona ősbemutatója után több hazai és külföldi társulat is színpadra állította, összesen 39 színházban mutatták be: többek között a szegedi, a miskolci és a győri Nemzeti Színházban, az RS9 Stúdiószínházban, illetve Grazban, Pozsonyban, Prágában, Kassán, Poznanban, Szatmárnémetiben, Londonban és Újvidéken is.

ban szirtesPortugaül 104 Bajomi

A Portugált 20 év alatt több mint 150 ezer néző látta a Katona József Színházban, 2014-ben az előadásból DVD is készült.



Videó a DVD bemutatójának sajtótájékoztatójáról a hvg.hu-n:



Az utolsó eőadás végén felállva tapsolt a közönség. A megható pillanatokat az RTL Híradó stábja is megörökítette: https://goo.gl/RG64Rj
Az interjúk hosszabb változata itt nézhető: https://goo.gl/EBmimA

Fotók: Koncz Zsuzsa, Dömölky Dániel, Bajomi András