Woyzeck

Írta: Georg Büchner, zene és dalszövegek: Tom Waits, Kathleen Brennan

A Woyzeck valós eseményen alapul: 1821-ben, Lipcsében, Johann Christian Woyzeck borbély több késszúrással megölte barátnőjét – a korabeli közvéleményt évekig lázban tartotta a latolgatás, beszámítható-e vajon Woyzeck.

Tom Waits: "Semmit nem tudtam a Woyzeck-ről. Kathleen (Kathleen Brennan, Waits felesége) valamivel többet tudott nálam, de én nem igazán ismertem sem a sztorit, sem az egészet. Úgy mesélték el nekem a történetet a rántottám fölött, egy bostoni kávézóban, pár éve."

Georg Büchner (1813-1837) mindössze három drámát írt élete 23 éve alatt. Ezek közül utolsó a Woyzeck, amelyen haláláig dolgozott, de már nem volt ideje véglegesíteni a dráma szerkezetét. A szöveget először 1879-ben adták ki, ám viszonylag csekély visszhangot kiváltva. A darab iránt komolyabb érdeklődés csak az első világháború idején, az annak hatására fellobbanó művészeti élénkülés hatására támadt; akkor méltányolták először eredetiségét, sajátos, félelmetes, és teljesen egyedi nyelvi világát, szinte filmszerű jelenetezési technikáját, és a szereplők átütő, lemeztelenített ábrázolását. A különös, látomásos szöveg a modern dráma élvonalába emeli a Woyzecket.

Tom Waits: "A Woyzeckben minden együtt van, ami érdekes: őrület, gyerek, szenvedély, gyilkosság. Vad, szexi, izgalmas, megragadja a fantáziát, arra kényszerít, hogy töprengj azokon az embereken, akik benne szerepelnek, és ezáltal reflektálj a saját életedre. Úgyhogy szerintem minden benne van, amit egy történettől várni lehet, és érdekes lesz még ötszáz év múlva is."

2000-ben, a koppenhágai Betty Nansen Színházban volt Robert Wilson és Tom Waits közös alkotásának, saját Woyzeck-adaptációjuknak ősbemutatója. A Katona József Színház új premierje a Woyzeck újra- és továbbgondolása. A szövegkönyv Thurzó Gábor fordításának felhasználásával íródott. A dalszövegeket fordította: Szálinger Balázs A feldolgozás Robert Wilson ötlete nyomán készült.

Az ősbemutató szövegváltozata Ann-Christin Rommen és Wolfgang Wiens munkája. A Woyzeck a Felix Bloch Erben Agency, Berlin, Németország engedélyével, valamint a St. Rose Music Publishing Co., Inc, New York szíves hozzájárulásával és a Creativ Média Színházi Ügynökség közvetítésével jött létre. 

Szereplők

Woyzeck Keresztes Tamás
Marie
Jordán Adél
Kapitány Bezerédi Zoltán
Doktor Fekete Ernő
Ezreddobos Nagy Ervin
Andres Kovács Lehel
Bolond/Kikiáltó Elek Ferenc 
Asszony Kiss Eszter 

Alkotók

Díszlet Khell Zsolt m.v.
Jelmez Szakács Györgyi m.v.
Zenei vezető Philipp György m.v.
Mozgás Horváth Csaba m.v.
Fény Bányai Tamás m.v.
Dramaturg Radnai Annamária
Asszisztens Tiwald György
Rendező Ascher Tamás