Nem várt feladatokkal kezdjük a 2015/16-os évadot: az őszi bemutatók augusztus utolsó hetére kiírt próbakezdésével egy időben megtörtént az augusztus 17-i esőzés utáni csőtörés okozta kár felmérése és annak helyreállítása. A Kamrát elárasztó több száz köbméter víz drámai helyzetet hagyott maga után: az épületben és a felszerelésben okozott, 60 millió forintra becsült kár gyakorlatilag kiütötte a Kamrát. Ezért szeptember első felében az erre a játszóhelyre tervezett előadásokat a Katona nagyszínpadán játsszuk (Top Dogs, szeptember 5., 6.; Cukor Kreml, szeptember 11., A mi osztályunk, szeptember 13.; a Top Dogs szeptember 12-i előadására szóló jegyek szeptember 5-ére vagy 6-ára érvényesek, vagy visszaválthatóak!). A jelenlegi tervek szerint szeptember végére újra megnyithatjuk a közönség előtt a kisebbik játszóhelyet.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak, akik a napokban felajánlották a segítségüket a helyreállításhoz. Ebben a pillanatban leginkább a tárgyi eszközök pótlása (például pianínó, cipők, csizmák, ruhaneműk) és a felújításhoz szükséges anyagok, eszközök (festék, faanyag, építőanyag, konténer, párátlanító készülék, stb.) jelentenek segítséget. A további felajánlásokat a kamra@katonaszinhaz.hu címen várjuk.

Tizenegy bemutató az évadban

Az évad első bemutatóját október 8-án tartjuk a Kamrában. Simon Stephens: Harper Regan című drámáját, Magyarországon elsőként, Székely Kriszta – a színház új tagja – rendezi, Fullajtár Andrea főszereplésével. Simon Stephens, az egyik legismertebb kortárs brit drámaíró 2007-es darabjában tragikomikus élességgel mutatja meg az elhallgatás és a szembenézés természetrajzát. "Néha kilépünk önmagunkból, kívülről nézzük magunkat, és föltesszük a kérdést: „Ez komoly? Tényleg ezt művelem?”, és azt feleljük rá: „Bizony, ezt”. És csináljuk tovább."

Október 9-én kerül sor a Katona idei második bemutatójára a nagyszínpadon. Borbély Szilárd Az olaszliszkai című kortárs „sorstalandrámáját” Máté Gábor állítja színpadra. A darab ősbemutató és megtörtént esetet dolgoz fel: 2006 október 15-én Szögi Lajos tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár Olaszliszkán elsodort autójával egy roma kislányt, akinek semmi baja nem esett, de a feldühödött rokonság a tanárt – két lánya szeme láttára – agyonverte. „Emlékezni munka. Sokszor kellemetlen, de muszáj” - nyilatkozta Borbély Szilárd a darabról. Az előadásban többek között Fekete Ernőt, Pálmai Annát, Szacsvay Lászlót, Haumann Pétert és a társulat új színművészét, Mészáros Blankát is láthatják a nézők.

Október 16-án Sarkadi Imre Oszlopos Simeonjának premierjére várjuk nézőinket a Kamrába. Gothár Péter rendezéséből az előző évad végén már tartottunk előbemutatót. Szereplők: Ötvös András, Szirtes Ági, Rezes Judit, Pálos Hanna, Mészáros Béla és Kocsis Gergely. Az 1960-ban született mű az illúzióvesztett értelmiség közérzeti válságát, vívódását, reményvesztettségét ma is rendkívüli erővel mutatja meg.

Az évad további bemutatói:

Ivan Viripajev: Részegek – Magyarországon először kerül színpadra -: december 19., rendező: Gothár Péter, Kamra
Csehov: Sirály, december 20., rendező: Ascher Tamás, Katona
Ménesi Attila: Bihari, - ősbemutató - február 27., rendező: Máté Gábor, Sufni
Shakespeare: Ahogy tetszik, március 18., Kovács D. Dániel, Kamra
Puccini: A köpeny - ősbemutató - Puccini nyomán átdolgozta: Pintér Béla és Darvas Benedek, március 19., Pintér Béla, Katona
Gotthold Ephraim Lessing: Emilia Galotti, május 28., Fehér Balázs Benő, Kamra
Voltaire-Spiró: Candide – ősbemutató -, május 29., Zsámbéki Gábor, Katona
Operabeavató – Cosi fan tutte, június 15., Göttinger Pál, Kamra

Behívó – színházpedagógiai program kicsiknek és felnőtteknek

A színház elmúlt években több ezer fiatalt elérő Ifjúsági Programja korábbi formájában megszűnik és Katona Behívó néven több generáció számára is nyitott színházpedagógiai programmá alakul. Az eddig megszokott és sikeresnek bizonyuló programok folytatódnak, ezek mellett azonban olyan új foglalkozásokkal készülünk, amelyek még szorosabban kötődnek a színház repertoárjához. Célunk minél szélesebb nézői réteg számára megteremteni a színházról és színházzal való közös gondolkodás lehetőségét.

A Vastaps Művészeti-díj:

Ahogy ez már hagyomány, a hétfői évadnyitón kiosztottuk a Vastaps Művészeti díjait, amelyek az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit díjazzák.

Az idei elismerések:
- Legjobb rendezés: Máté Gábor, A két Korea újraegyesítése
- Legjobb női főszereplő: Pelsőczy Réka, Petra von Kant
- Legjobb férfi főszereplő: Kulka János, Faust I-II
- Legjobb női mellékszereplő megosztva: Ónodi Eszter, Abigail bulija, Pálos Hanna, Kurázsi mama és gyermekei
- Legjobb férfi mellékszereplő: Keresztes Tamás, A két Korea újraegyesítése
- Különdíj: Schilling Árpád, Faust I-II