A hírességek arra hívják fel a figyelmet, hogy bár 1990 óta komoly lépéseket sikerült tenni a gyermek-halandóság visszaszorítása érdekében, még mindig sok a teendő. Az ötéves koruk előtt életüket vesztő gyermekek száma közel a felére csökkent az elmúlt két évtizedben: míg 1990-ben 1000 élve születésre 90 halál¬eset jutott, ez a szám 2012-re 48-ra csökkent. Az ötéves kor alatti gyermekhalandóság ugyanebben az időszak-ban évi 12,6 millióról 6,6 millióra esett vissza. Ez azt jelenti, hogy közel 18 000 gyermek hal meg még mindig naponta olyan okok miatt, amelyek megelőzhetőek lennének. Az UNICEF és partnerei, köztük a Katona József Színház is hiszik, hogy ez a szám lehet NULLA. A Katona József Színház elhivatottságát azzal mutatja ki, hogy a kampányt minden létező fórumán promotálja, valamint azzal, hogy a több száz tizen - és huszonéves fiatalt megmozgató ifjúsági színházi programjában is foglalkozik a gyerekek jogaival.





Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Katona József Színház megállapodott abban is, hogy a színház ifjúsági programja a jövőben teret biztosít az UNICEF által képviselt értékek bemutatásának. A program során így feldolgozásra és beépítésre kerülnek többek között a gyerekjogok, a gyerekek helyzetének bemutatása a világban, fogyatékossággal élő gyerekek.

„Az UNICEF Magyar Bizottsága nevében elmondhatom, hogy a Katona József Színház ifjúsági programját kiemelkedően fontosnak tartjuk, és nagy lehetőséget látunk az együttműködésben több okból kifolyólag is. Egyrészt hiszünk a drámapedagógiai eszközök hatékonyságában, másrészt a színház lehetőséget biztosít a gyerekek aktív részvételére, így hozzájárul ahhoz, hogy mélyebben élhessék meg a témákat” - mondta dr. Gyurkó Szilvia, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója.

Az együttműködés keretében december 5-én fotókiállítás nyílik a Katona József Színházban. A millenniumi fejlesztési célok témájában 16, az ország különböző helyein található iskola gyerekeinek bevonásával készült műalkotások középpontjában minden esetben egy UNICEF-fotó áll, amit a gyerekek továbbgondolnak, továbbrajzolnak, hozzáfotóznak, stb. Így dolgozzák fel a világunkat aktuálisan érintő legkomolyabb kihívásokat a gyermekszegénységtől, az éhezésen át a környezetvédelemig és a fenntartható fejlődésig. A kiállítás január 31-ig lesz látható.