v f
Repertoár

Egy komcsi nyanya vagyok!

Írta: Dan Lungu
Koszta Gabriella fordítása alapján a regényt színpadra alkalmazta Török Tamara és Csoma Judit

Az Egy komcsi nyanya vagyok! Dan Lungu első, magyar nyelven megjelent regénye, amely a kilencvenes években játszódik. Egy nyugdíjas fémipari szakmunkásnő, Emilia Apostoae meséli el életét, sok humorral és (ön)iróniával. A történet vezérfonala a népszerű sztereotípia: „az előző rendszerben jobb volt”.

„Néhány napja, amikor Țucu épp itthon volt, megkérdeztem tőle, tudja-e, hogy vasárnap választások lesznek? Mondta, hogy tudja, falura is elment a híre, mert Bolohan hívei egy kamionról ingyen sört osztottak a mezőn. És ő is elvett egyet. A liberálisok meg golyóstollat osztogattak. Megmondtam neki, hogy ebbe a lakásba be nem hozza azt a golyóstollat. Megnyugtatott, hogy már elvesztette. És bárhogy szavazna, a tollra vagy a sörre, az egyiket hiába adták. És különben is, akármelyik nyer, úgyis lopni fog.”

Dan Lungu román író, szociológus, politológus.1969-ben született a moldvai Botosaniban, jelenleg Iasiban él. A legnépszerűbb, legelismertebb, legtöbb nyelvre lefordított kortárs román író. Az „Egy komcsi nyanya vagyok!” című regényét eddig több mint 10 nyelven adták ki. Magyarul megjelent másik regényének címe: Hogyan felejtsünk el egy nőt?


Szereplő

Csoma Judit m.v.  


Alkotók

Külön köszönet Jordán Adélnak!
Máté Gábor, Tóth Judit, Balázs Krisztián, Cziegler Balázs, Szőke Dávid, Wéber Edina, Kovács Ildikó, Fodor István, Fórián Péter, Szmerek Tamás

Zenei munkatárs Keresztes Tamás
Oldalunk cookie-kat használ az optimális működés érdekében.
Adatvédelmi tájékoztató Rendben