v f
Bemutatók

Az Ügy - avagy a Normális Eljárás

tanbohózat két részben 

Fordította: Radnai Annamária

„Korrupció sokféle van: létezik a falusias, hogy ne mondjam háztáji, mármár bukolikus korrupció; főleg természetben fizetik, s mint ilyen, jóformán nem is számít korrupciónak. Van aztán a kispályás megvesztegetés, ahol a csúszópénz származhat üzleti haszonból, vállalkozói nyereségből, örökségből, szóval, gyakorlatilag bármilyen szerzeményből. Azon az axiómán alapul, hogy szeresd felebarátodat mint tenmagadat; úgyhogy ha szereztél, osztozzál is – bár ez sem igazán megvesztegetés. De itt van a büntetőjogilag jegyzett, kikényszerített kenőpénz - na, ezt már a végső megsemmisítésig, a teljes csődig szedik! ... ráadásul a törvény alvó erdejének árnyékában, farkasvermek, kelepcék segítségével, amelyeket pont az igazságszolgáltatás állít az embereknek, és ezekbe zuhan bele nemre, korra, névre, okosságra, vagy ostobaságra való tekintet nélkül öreg és fiatal, gazdag és csóró... Ilyen csapda-jattot akarnak most öntől beszedni; ilyen farkasverembe hajszolja most a hivatal a lányát - fizessen!... Az isten szerelmére - fizessen! ... Pénzt akarnak lehúzni magáról - adja oda nekik!... Különben a bőrével együtt fogják lenyúzni önről - adja oda nekik!” (darabrészlet)

Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin (1817 - 1903) - néhány filozófiai tárgyú íráson kívül, mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az Ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak.
E trilógia keservesen mulatságos, húsbavágóan szellemes középső darabját mutatjuk be közönségünknek, amelyben egy tisztes polgár, abban a szent hitben, hogy az igazság mellette áll, felveszi a harcot a hivatallal és annak hivatalnokaival.

Szuhovo-Kobiilin személyes emlékek alapján írta drámáját, miután belekeveredvén egy bűnügybe, hét éven keresztül vizsgálat folyt vele szemben. "Ha nem lettek volna összeköttetéseim meg pénzem, már rég Szibériában gubbasztanék" - mondta a vizsgálat lezárása után. Az elhúzódó nyomozás alatt szerzett tapasztalatai táplálták gyűlöletig fajuló, mély ellenszenvét az orosz társadalom meghatározó, széles rétege, a hivatalnokok iránt.Szereplők

Herceg Takátsy Péter
Muromszkij Mészáros Máté m.v.
Varravin Fekete Ernő
Tarelkin Bányai Kelemen Barna
Lidocska Rujder Vivien
Atujeva Pelsőczy Réka
Nyelkin Borsi-Balogh Máté e.h.
Ivan Szidorov Bezerédi Zoltán
Zsivec      Rajkai Zoltán
Paramonov Baki Dániel m.v.
Tyiska Samudovszky Adrián e.h.
Csibiszov Rohonyi Barnabás e.h.
Silo Major Erik e.h.
Ibiszov Lengyel Benjámin e.h.
Schmerz Fröhlich Kristóf e.h.
Omega Váradi Gergely e.h.


Alkotók

Díszlet Izsák Lili
Jelmez Szakács Györgyi
Dramaturg Radnai Annamária
Zene Dargay Marcell
Súgó Boncza Anita
Világítás Bányai Tamás
Asszisztens Tiwald György
Rendező      Ascher Tamás

Következő előadások

Bemutató
2018. december 19.

Az előadás hosszaKritikák

Sajtó

Galéria

Oldalunk cookie-kat használ az optimális működés érdekében.
Adatvédelmi tájékoztató Rendben