Vinnai András-Bodó Viktor: Ledarálnakeltűntem

Csak 18 éven felülieknek!
"LEDARÁLNAKELTŰNTEM" (városi falfelirat ismeretlen szerzőtől)
2011-től a Katona nagyszínpadán!

Nem A per című Kafka-regény színpadi adaptációja. Bár a történet gerincét az eredeti mű adja, mégsincs olyan jelenet, melybe ne nyúltunk volna bele azzal a szándékkal, hogy valami újat, hozzánk közelebb állót hozzunk létre.

József K.-t letartóztatják, kezdetben születésnapi játéknak, bankbéli kollégái rossz ízű tréfájának tulajdonítja a történeteket, később azonban rá kell jönnie, hogy nem erről van szó. A LEDARÁLNAKELTŰNTEM antihősének további története már mentes a dramaturgiai fordulatoktól. A bírósági létezés, a létezés bíróságának gépezete, az őt segíteni akaró nők, valamint saját rögeszméi egyre inkább belekényszerítik a harcba, melyből nem kerülhet ki győztesen, hiszen azt sem tudja, miért és ki ellen kell küzdenie.

József K. a procedúra közben hatalmas erőfeszítéssel süllyed egyre mélyebbre, hogy a végén, önmagából teljesen kifordulva, dalolva-táncolva asszisztáljon a kivégzéséhez.

Franz Kafka, miközben felolvasta A Per kéziratát barátainak, állítólag többször is nevetőgörcsöt kapott. K. is csupán ennyit tehetne önmaga védelmében, de mivel megpróbálja kijátszani a szabályokat, már el is fogadta a létezésüket. Segítség nincs, ebből a világból legfeljebb eltűnni lehetne... a kapuőrmindig figyel a kijárati ajtó mellett.

A LEDRÁLNAKELTŰNTEM figurái mind az elviselhetetlenség határán túl próbálják elviselni a rájuk nehezedő terheket. Komolyan venni pedig senkit sem lehet. Ebben a világban nincs fogódzó K. számára. Az ügyvédek egytől egyig elmeháborodott, erotomán véglények. A munkahelyi kollégák paranoiás roncsok. A nők széteső félben lévő "eszközök". A segíteni akarók segítségre szorulnak. A rendszer pedig, melyet a megfoghatatlan Központi Szervezet irányít, csak azt skandálja, hogy:

"Minden állampolgárnak egy héten egyszer legalább egy állampolgárt meg kell nyugtatnia. Amiért az még nem nyugtatott meg senkit a héten. Amiért az még nem vigasztalt meg senkit a héten. Amiért az még nem nevettetett meg senkit a héten. Amiért az még nem hatott meg senkit a héten. Amiért az még nem dicsért meg senkit a héten. Amiért az még nem szelídített meg senkit a héten. Amiért az még nem győzött meg egy jó ügy érdekében senkit a héten. Amiért az még nem akadályozott meg egy hiba vagy bűn elkövetésében senkit a héten. Minden állampolgárnak egy héten egyszer Legalább egy állampolgárt meg kell vigasztalnia. Amiért az még nem nyugtatott meg senkit a héten. Amiért az még nem vigasztalt meg senkit a héten. Amiért az még nem nevettetett meg senkit a héten..."

Erős hangeffektusok és stroboszkóp alkalmazása miatt az előadás megtekintését gyerekeknek, terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel és hallókészülékkel rendelkezőknek nem javasoljuk.

Szereplők

Fekete Ernő Rajkai Zoltán
Takátsy Péter Olsavszky Éva
Vajdai Vilmos Jordán Adél
Kun Vilmos Dankó István
Keresztes Tamás Mészáros Béla
Lengyel Ferenc Rezes Judit
Nagy Ervin Kovács Lehel
Borbély Alexandra Tasnádi Bence

Alkotók

Díszlet Bagossy Levente m.v.
Jelmez Berzsenyi Krisztina m.v.
Zene Kunert Péter m.v., Vajdai Vilmos
Koreográfus Schmidt Áron m.v.
Dalszöveg Máthé Zsolt m.v., Schönberger Ádám m.v.
Asszisztens Budavári Réka
Rendező Bodó Viktor
Bemutató
2005. január 28.

Az előadás hossza
2 óra 25 perc, egy szünettel

Interjúk, kritikák

Galéria