színlap

A Katonában a fiatal színészek mozgás- és beszédtréning formájában rendszeres továbbképzésben vesznek részt. E kifejező készségüket mélyítő, kifejező eszközeiket szélesítő képzési folyamatnak egyes stációit időről időre, ha arra érdemesnek ítéljük, a Kamrában nyilvánosan is megmutatjuk.

Illés Györgyi, aki évek óta vezeti a beszédtréninget, Weöres Sándor Gilgamesén dolgozik Elek Ferenccel, Hajduk Károllyal, Keresztes Tamással, Kocsis Gergellyel, Mészáros Bélával, Nagy Ervinnel, Ónodi Eszterrel, Pelsőczy Rékával, Rezes Judittal, Szantner Annával és Tóth Anitával.

A személyre szabott beszédtechnikai feladatok sorozata és a közös gyakorlatok után februárban kéthetes intenzív munka következik a Weöres-anyaggal, amelynek témája és nyelve is alkalmas a beszéd és ritmus, a beszéd és zene, egy ősi hangzásvilág, állat, ember, isten közös gyökereinek felmutatására: “Aki mindent látott, a népek ura, / aki biztosat ismert, aki teljeset értett, átlátott az eredet szövevényén, / a tudás tiltott forrás-helyein, / aki az állandót látta, aki a burkot kinyitotta, / hírt hozott a vihar és vízár idejéről, / nagy útra kelt, vesződött és megrogyott, / meddő kínját kőtáblára iratta… Gilgames ő, az embernyi ember, / kétharmada isten, harmada állat…”

A bemutató napján, február 15-én jelenik meg Illés Györgyi BESZÉD I. című könyve. A szerző színész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Zeneakadémia beszédtanára, aki évek óta új utakat keres a beszédoktatásban.

Nem csak színészeket és énekeseket tanít. Lendületes élvezetes módszerével üzletemberek, politikusok, tanárok, orvosok, ügyvédek, tolmácsok, lelkészek is tanultak már beszélni.

A közvetlen hangú, küllemében is igen vonzó kötetet mindenki élvezettel forgathatja, aki jól, megnyerő határozottsággal és egészségesen akar előadni és kommunikálni.