színlap

"rombolni nem színházat építeni szívesen"
(struktúra - vita) - Notóriusok VI.
Koltai Tamás / Kerényi Imre: Bezerédi Zoltán
Babarczy László, Szabó István, Pető Iván / Magács László: Bodnár Erika
Mohácsi János, Szabó György / Csák György: Dankó István
Márta István, Székhelyi József / Márta István: Elek Ferenc
Galambos Péter: Egy galamb
Csáki Judit, Hudi László / Harsányi Sulyom László: Fullajtár Andrea
Schilling Árpád / Sás Péter: Kovács Lehel
Bálint András, Mácsai Pál / Léner Péter, Horváth Csaba: Kocsis Gergely
Gáspár Máté / Bodolay Géza: Keresztes Tamás
Novák Eszter, Vörös Miklós, Gedeon József / Novák Eszter: Pálmai Anna
Alföldi Róbert, Varga László / Galambos Péter: Rajkai Zoltán
Jordán Tamás, Szilágyi Tibor, Konter László / JordánTamás:
Szacsvay László
Horváth Csaba / Lukáts Andor: Takátsy Péter
Magács László / Czapkó Antal: Tenki Réka
Az előadás szövegét összeállította: Enyedi Éva, Máté Gábor, Török Tamara
Köszönetet mondunk: Galambos Péter
Fotók: Pelsőczy Réka
Strucctura dal: Máthé Zsolt
A zenéket szerezte, szerkesztette "szerezte": Keresztes Tamás
Rendező: Máté Gábor
Munkatársak: Tóth László, Pető Sándor, Benke Gábor, Pető József, Nedár Barnabás, Petróczy László, Horváth József, Wirth Tamás, Pintér Mária, Végh Attila, Budavári Réka

Bemutató: 2008. december 6. Kamra


"Két ok miatt tűnik úgy, hogy történnie kell valaminek. Egyrészt a gazdasági megszorítások hirtelen rászakadtak a színházakra is, másrészt - az előbbivel nyilván összefüggésében - a politika is kinyilvánította szándékát, hogy foglalkozni kíván a színházak ügyével.
Előbb a szolnoki színházzal kapcsolatban röppent fel a hír, hogy az önkormányzat 2007-ben 100 millió forinttal kevesebb támogatást ad számára, sőt még az is felvetődött, hogy megszüntetik az állandó társulatot, és befogadó színházzá alakítják át az intézményt. Majd a pécsi önkormányzat kulturális bizottsága tett javaslatot "az operatagozat szélnek eresztéséről". Az önkormányzat ugyanis a tavalyi 728 millió Ft helyett csak 694 millió Ft-tal támogatja idén a színházat. Közben a fővárosi önkormányzat is bejelentette, hogy az "500 milliárdos költségvetéséből hiányzó 9 milliárd forintnak csaknem negyedét, 1,8 milliárd forintot az egyébként is forráshiányos kulturális ágazat" támogatásának csökkentésével kívánja fedezni. Ez legerősebben a színházakat érintette volna, ahonnan 1-1,2 milliárdos támogatás elvonást terveztek. (Az idei kb. 2 milliárdos fővárosi színházi támogatáshoz képest ez valóban döbbenetes összeg. A jelenlegi arányok szerint a budapesti színházak támogatásuknak 2/3-át kapják a központi költségvetésből, egyharmadát a fővárostól.) Erre többen úgy reagáltak, hogy nagy a veszélye annak, "hogy összeomlik az egész struktúra, és nem kizárt, hogy egyes teátrumoknak esetleg be kell zárni."

(Sándor L. István Ellenfény, 2007/2-3)

idézetek az előadás szövegéből

„Akarjatok valamit a másiktól vagy egymástól, vagy átütni valamit, és akkor mindenképpen úgy álljunk föl, hogy látunk valami közös szálat, amin el tudjuk kezdeni ütni-vágni a politikát.”(Magács László)
„Ne takargassuk kényszeresen a szennyest, hisz mindnyájunké szaros.”(Schilling Árpád)
„A struktúra jó. Csak az előadások rosszak.”(Koltai Tamás)
„Kőfalon innen és kőfalon túl egy budapesti kultúrpolitika van.” (Horváth Csaba)
„Gyűlölöm a falakat, tehát akik falakról, kerítésről és egyebekről beszélnek, igazuk van, de gyűlöletes maga a fogalom is.”(Márta István)
„Minden pályázat megvalósítási súlyából annyit veszt, mint amennyit az általa generált politikai szarkeverés súlya nyom.”(Székhelyi József)
„Balázs Péter színházában nyilván nem csodálhatunk majd agyonrendezett előadásokat, melyek miatt a néző kimenekül a Tiszaligetbe. De miért baj ez?”(Kerényi Imre)

képek

Szkárossy Zsuzsa képei