Rendben tartott rémszínház ez a hajlékony magyarra fordított, valós történések alapján íródott egyfelvonásos a Kamra szűk terében. Az 1964-es születésű szerző azt írja a műről: „A Bőrpofa a kedvenc témámról szól: a sarkaiból kizökkent nyugati világ krónikus félelmi állapotáról, az emiatt keletkező maszkokról és mutációkról, arról, ahogy a színlelés során teljesen megszűnik a valóság." Egy 1986-os müncheni túszdráma során egy fiatalember 36 órán át tartotta fogva vele szakítani próbáló barátnőjét. Ennek a mára már halott embernek ajánlotta művét Krausser, s hogy sikerrel, azt az is jelzi, hogy már vagy 200 premiert követően vitték a darabot közönség elé a világ különböző színpadain. Amit a cselekményből el szabad mondani, azt a színlap is elárulja: „A Férfi vásárol magának titokban egy láncfűrészt és beöltözik Bőrpofának A texasi láncfűrészes mészárlás című horrorfilmből. A Nő ma korábban ér haza, mint más napokon, mert kirúgták a munkahelyéről. Valaki mást talál otthon. A kimagyarázásból fenyegetés lesz, a félelem őrjöngésbe csap át. Lassan elmosódik a határ játék és a valóság között."

A Kamra előadásában a Férfit Mészáros Béla, a Nőt Borbély Alexandra egyetemi hallgató játssza. Mindkét alakítás hiteles, izgalmas. Íróilag Borbély Alexandra van kedvezőbb helyzetben, az ő kezdő alkoholista pincérnője konzekvensebb figura, mint a meglehetősen zagyva, álirodalmi szövegeket hadráló, magát különböző módokon alkotói izgalomba hozni próbáló láncfűrészes főhős. Dömötör András mintha rendezőileg másik darabot kezdett volna el, mint amit az írói ajánlatnak megfelelően kénytelen volt befejezni. A mulattatóan borzongató, itt-ott hányingerlő horrorstílben fogant és fülhasogató kezdő percek után nehéz visszaszelídülni a panellakás másként elviselhetetlen, kilátástalan galambodújába. Mindkét figura színészi karakterre is figyelő, empatikus öltöztetése Bujdosó Nórát dicséri. Horgas Péter remek lakótelepi díszlete akár Budapestet is mutathatja. Mészáros Béla láncfűrészes ifjú németje is bárhol megszülethetne a világon, gazdag apukától, fél vagy inkább harmadtehetséggel, viszolyogtató önzéssel s ijesztő bizonytalansággal kibélelve.

A dráma viszont mintha nem igazán születne meg. A vértől tocsogó, s mégis steril - a kortársi német színházi iskolának tökéletesen megfelelő - mutatvány viszont megépül, s jól fényképezhető. A játékot a két kiváló fiatal színész miatt érdemes megnézni - felnőtteknek.

 

forrás