Beszélgetés a száz éve született Sarkadi Imréről.

Időpont, helyszín: 2021. november 20., 16 óra, K:antin
A beszélgetést Juhász Anna vezeti, közreműködnek: Bán Zoltán András író, Schein Gábor író,  valamint Pálos Hanna és Vizi Dávid.

sarkadi100

Sarkadi Imre, a 20. század közepének egyik legtehetségesebb, legizgalmasabb világlátású drámaírója száz éve született. Az, ahogy a háború utáni Magyarországot, az ’50-es évek szocializmusát, a kor társadalmát és alakjainak morális dilemmáit, az emberi kapcsolatok kilátástalanságát a drámáiban (és a kevésbé ismert novelláiban) ábrázolja, közel áll ahhoz, ahogy a Katona József Színház az előadásaiban a világ és a társadalom problémáira reflektálni igyekszik. Sarkadi Oszlopos Simeon című darabját 2015-ben mutatta be a színház Gothár Péter rendezésében a Kamrában; Kis János szerepét Ötvös András játszotta, a további fontos szerepekben Szirtes Ágit, Rezes Juditot láthatta a közönség – és Pálos Hannát, aki a Sarkadi személyiségét, pályáját és írásait felidéző est egyik résztvevője lesz. A beszélgetést Juhász Anna vezeti, közreműködik Schein Gábor író, irodalomtörténész, Bán Zoltán András író, irodalomtörténész, valamint Vizi Dávid, a Katona József Színház társulatának tagja.

"Ez mi? Tudtam, de nem mertem kimondani. Még vártam, a szűkre szabott másodpercekből kitelt. Születtem, fiatal voltam, s aztán nem fiatal, szerelmes voltam s később apa, féltem, sikerem volt a balsikerem, volt pénzem egyszer-egyszer s pénztelenségem máskor... Mi hiányzik még, amire kíváncsi lehetnék? Ezt nem mertem kimondani magamban." (Sarkadi Imre: Memento - részlet)