2021. március 4. 19 órától március 5. 19 óráig az eszinhaz.hu-n lesz látható a Katona legendás előadása, a Közellenség. Rendező: Schilling Árpád.

Jegyek március 5. 15.00-ig válthatók: https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/kozellenseg-202103041900

Az 1999-ben bemutatott darab szövegét Heinrich von Kleist elbeszélése nyomán Tasnádi István írta.

Szereplők: Stohl András m.v./Lengyel Ferenc, Szirtes Ági, Fekete Ernő, Kiss Eszter, Lukáts Andor, Terhes Sándor m.v./Szacsvay László, Szabó Győző majd, Nagy Ervin, Rajkai Zoltán, Rába Roland, Kocsis Gergely (a felvételen a kettőzött szereplők közül Stohl András, Terhes Sándor és Szabó Győző látható)

Interjú Szirtes Ágival és Fekete Ernővel:


Az előadás felvétele 2001-ben készült, így a felbontása nem éri el a HD minőséget.

közellenség
Fotó: Szilágyi Lenke

"A színész: lendület, a játékban lelt látható öröm átragad az előadásra. Az önálló életet élő keret- és betétjátékok nemcsak a színház, de az élet teatralitását is eszünkbe juttatják. Az áthallásokból építkező 'politikai színház' kora régen lejárt, de kliséi élnek, s a velük való ironikus játék paradox módon eredeti igazságtartalmukra is figyelmeztet. Nem állítom, hogy Schilling és Tasnádi színháza alapvetően a társadalmi mondandót hordozó színház megújítására tenne kísérletet (nem is tartom valószínűnek, hogy ez volna szándékuk); az előadás mindenesetre a közérzetjelentés megkapó erején túl a Schilling-féle színházi nyelv alkalmazhatóságának sokféleségét, sokrétűségét is pregnánsan mutatja.”

Urbán Balázs: A lovakat levágják, ugye? (Színház, 32. évf. 9. sz., 1999.)