A Katona József Színház a Nóra - karácsony Helmeréknél című produkciójának felvételével vesz részt a hamburgi Thalia Színház, a stockholmi Dramaten és a Mitos21 közös online fesztiválján, a 2021. január 20-a és 31-e között megrendezésre kerülő Lessingtage Digitalon. Rendező: Székely Kriszta.
A közvetítések minden nap ingyenesen tekinthetők meg 19 ás 24 óra között! (Egy kivétellel: 20-án, a hamburgi Thalia Színház nyitóelőadása  jegyvásárláshoz kötött, mivel az élőben megy, nem felvételről!) A Nóra január 31-én lesz látható.

„Nézz színházat a külföldi barátaiddal, élvezzétek közösen Európa legjobb színházainak egy-egy előadását – Belgiumtól Oroszországig, Olaszországtól Svédországig – anélkül, hogy az utazási korlátozások miatt kellene aggódnotok. Ki-ki a maga otthonából, mégis együtt” – olvasható a fesztivál beharangozójában. 

nora sajto horvathjudit net 3941 másolata
fotó: Horváth Judit - a képre kattintva galéria nyílik

„A pandémia különböző mértékben sújtotta az európai színházakat, bizonyos színházak az életben maradásukért küzdenek, mások nagyobb biztonságban vannak a válság alatt is. A Lessingtage éppen ezért a szolidaritás gesztusa is a hálózat tagszínházai felé, és felhívja az európai nézők figyelmét arra, hogy különböző körülmények között, de mindnyájan hoznak létre most is előadásokat a közönségük számára” – teszik hozzá a fesztivál hamburgi szervezői.  

Az online közvetítések a www.thalia-theater.de/en/lessingtage és a www.dramaten.se/lessingtage oldalakon láthatóak 2021. január 20-tól 31-ig, esténként  19 és 24 óra között, eredeti nyelven, angol felirattal, az alkotókkal készült interjúk kísérővideóival együtt, a következő program szerint: 

2021. 01.20. Thalia Theater, Hamburg, Németország - Élő stream (ez az előadás a többitől eltérően jegyvásárláshoz kötött, mivel nem felvételről megy, hanem élőben!)
Thomas Köck: Paradies fluten/hunger/spielen 
Rendezte: Christopher Rüping 

2021.01.21. Európa hangjai  (film)  
Európai színházi alkotók beszélnek arról, hogyan látják az európai színház jövőjét 

2021.01.22. Dramaten, Stockholm, Svédország
Dosztojevszkij: A félkegyelmű
Rendezte: Mattias Andersson

2021.01.23. Toneelhuis, Antwerpen, Belgium
Stefan Hertmans: Antigoné Molenbeekben 
Kate Tempest: Tiresias 
Rendezte: Guy Cassiers

2021.01.24. Berliner Ensemble, Berlin  
Bertolt Brecht: A kaukázusi krétakör 
Rendezte: Michael Thalheimer

2021.01.25. Teatro Stabile, Torino   
Luigi Pirandello: Így van (ha így tetszik)  
Rendezte: Filippo Dini 

2021.01.26. Deutsches Theater, Berlin 
Friedrich Schiller: Stuart Mária 
Rendezte: Anne Lenk 

2021.01.27. Nemzetek Színháza, Moszkva
Dosztojevszkij: A félkegyelmű  
Rendezte: Maxim Didenko

2021.01.28. Teatro Lliure, Barcelona 
Raquel Cors és Dani Lacasa: UNA (Egy nő)  
Rendezte: Raquel Cors

2021.01.29. Schauspielhaus Düsseldorf 
Henrik Ibsen: A nép ellensége  
Rendezte: Volker Lösch

2021.01.30. Théâtre de l’Odéon, Paris 
Il cielo non è un fondale (Az égbolt nem háttérfüggöny)
Rendezte :  Daria Deflorian és Antonio Tagliarini

2021.01.31. Katona József Színház, Budapest
Henrik Ibsen: Nóra - karácsony Helmeréknél 
Rendezte: Székely Kriszta 

„A lezárt határok és a kényszerű színházbezárások idején, amikor a legélőbb művészeti műfaj, a színház nem tud hagyományos módon működni, az előadások nem találkozhatnak a közönségükkel, különösen fontosnak tűnik a nemzetközi kapcsolattartás. Bár a felvételről közvetített előadások nem helyettesítik teljes egészében az élőben élvezhető előadásokat, ezzel a fesztivállal szeretnénk hozzájárulni egymás munkáinak európai terjesztéséhez. Európa legjobb színházainak produkciói láthatók egyetlen „színpadon”, ugyanazon a digitális platformon” – írja Mattias Andersson, a stockholmi Dramaten művészeti vezetője. 



A hamburgi Thalia Színház és a stockholmi Dramaten, a legfontosabb európai színházakat tömörítő, Mitos21 nevű színházi hálózat tagszínházai az idei Lessingtage keretében a Mitos21 színházainak egy-egy előadását kínálják az európai nézőknek a fesztivál online platformján.