Ezt a megújulást jelképezi az Előcsarnokban felállított K: logó, amelynek korábbi piros színét zöld, ún. stabilizált mohaszőnyeg váltotta fel. Az átalakulást a Wallgo Design csapatával közösen valósítottunk meg.

4
fotó: Szokodi Bea

Támaszkodva a Nézőink körében végzett felmérés eredményeire, 2020-tól kezdve fokozatosan csökkentjük és papírtakarékossá tesszük nyomtatott anyagainkat, majd középtávon ezeket korszerű, digitális megoldásokkal helyettesítjük.

Hulladékmennyiségünk csökkentése érdekében a társulati büfékben és a K:antinban minimalizáljuk az egyszerhasználatos műanyagokat, ezeket biológiailag lebomló vagy többször is használható anyagokkal helyettesítjük. A színház területén a közelmúltban bevezettük a szelektív hulladékgyűjtést, az üzemeltetési és közönségforgalmi terekbe kihelyezett gyűjtőedények az elterjedt rendszer szerint külön kezelik a leggyakoribb, újrahasznosítható hulladékfajtákat.

Kiemelten fontosnak tartjuk azokat a projekteket, amelyek a hulladékmentesség és a klímatudatosság népszerűsitését szolgálják, ezért csatlakoztunk a 10 millió FA civil közösség kezdeményezéséhez. A Hagyd élni – élni hagy alternatív karácsonyfa formatervező pályázat célja felhívni a figyelmet az ünnepi célú fakivágás méreteire. A szervezőkkel együttműködve különdíjat ajánlunk fel a számunkra legszimpatikusabb pályamunka beküldője számára: a díjazott alkotást a tervező segítségével megvalósítjuk, majd december 6-án, a hivatalos eredményhirdetés másnapján, az ünnepi készülődés jegyében felállítjuk az Előcsarnokban. Onnantól egy hónapig megtekinthető lesz a K:antinban, mint a Katona hivatalos karácsonyfája. 

A pályázat beadási határideje november 25. 
Az anyagokat elektronikusan a hagydelni@gmail.com címre kell elküldeni, de postai úton, vagy személyesen is eljuttatható a Dynamo Bike and Bake címére (1053 Budapest, Képíró utca 6.)  További információ a 10 millió FA Facebook-oldalán vagy a fenti e-mail elérhetőségen kérhető. Izgatottan várjuk a beérkező munkákat és sok sikert kívánunk az alkotóknak!

12
Maciej Galant, a BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatója és Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója

Az előttünk álló kihívások közül talán a kibocsátás csökkentése a legfontosabb feladat. Ezt mind többen felismerik, ugyanakkor szükség van olyan korszerű, alternatív megoldásokra, amelyek könnyebbé tehetik az átalakulást. Ebben lépett nagyot az idén 60 éves MINI. A márkával immár harmadik éve tart a Katona gyümölcsöző együttműködése. Első, tisztán elektromos autójukat, a MINI Cooper SE-t most színházunk Előcsarnokában mutatták be. A nagyvárosokba tervezett, 100%-ban elektromos meghajtású MINI-t novembertől kezdi gyártani a BMW Group. A zéró emissziójú típus lítium-ion akkumulátora egyetlen feltöltéssel 235 – 270 kilométer tisztán elektromos meghajtást garantál, miközben megőrizte a márkára jellemző egyedi karakterjegyeket.

17