Az évadzáró társulati ülésen a hagyományoknak megfelelően átadtuk a belső művészeti elismeréseket. A legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért megítélt PUKK-díjat Bodnár Erika kapta, a Rozsdatemetőben nyújtott játékáért. Az évad egészében nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi tizenhat éve alapított - Vizi Dávid vehette át. Az évadban legtöbbször, 202 alkalommal Tasnádi Bence lépett színpadra, őt 201 előadással Elek Ferenc követte. Pelsőczy Réka 182 előadásban szerepelt idén.

evadzaro 1819 horvathjudit net 0584 másolata
Vizi Dávid a Máthé Erzsi-díjjal | fotó: Horváth Judit

Nyolc év után távozik a Katona kommunikációs és értékesítési vezetője, Gricz István, akinek nevéhez fűződik többek között a színház jegyértékesítésének, arculatának és magántámogatói körének megújítása. A marketingvezetői feladatokat Horváth Máté veszi át, aki korábban a Magyar Tájépítészek Szövetségénél kommunikációs vezető és social media manageri pozícióban dolgozott.

evadzaro 1819 horvathjudit net 0547 másolata
Gricz István távozó kommunikációs vezető | fotó: Horváth Judit

Máté Gábor igazgató elmondta, hogy több nagysikerű előadás is visszatér majd a repertoárra, amit ebben az évadban nem játszott a színház. Újra látható lesz Pálos Hannával a Lélegezz, illetve a Nem vagyunk mi barbárok a Sufniban. Ismét műsorra tűzik továbbá A bajnokot és a Részegeket is. Az évad folyamán Rezes Judit ezekben az előadásokban tér vissza a színpadra gyerekvállalása után.

Színházpedagógiai programunk, a Behívó a következő évadban az iskoláknak, gyerekeknek és felnőtteknek kínált rövid workshopok mellett új, projekt alapú munkákat is indít, melyek több generáció részvételével kapcsolódnak a színház új bemutatóihoz. Jövő évadban befejeződik Eltáv elnevezésű, felzárkóztatást segítő színházpedagógiai projekt: a többéves munkát Budapesten, valamint Hamburgban zárjuk az UNART program keretében, melynek során a szúcs-bányatelepi fiatalok a Deutsches Theater ifjúsági klubjának partnereként hét színház fiataljaival dolgoznak majd együtt a nemzetközi programban.

evadzaro 1819 horvathjudit net 0538 másolata
fotó: Horváth Judit

A 2019/20-as évad első premierjét október 5-én tartjuk a Sufniban. Elfriede Jelinek, irodalmi Nobel-díjas osztrák írónő A királyi úton című művét Máté Gábor állítja színpadra. Október 12-én Michael Haneke Oscar-díjas osztrák filmrendező Fehér szalag című filmjének színpadi adaptációját mutatjuk be a nagyszínpadon, Ascher Tamás rendezésében. Decemberben is két bemutatót láthat a közönség: Katona József Bánk bánját Tarnóczi Jakab viszi színre a Kamrában, ezzel párhuzamosan Bocsárdi László rendezi Molière Tartuffe c. vígjátékát a nagyszínpadon. 2020 márciusában először Zsámbéki Gábor A császár munkacímű előadását mutatjuk be a Kamrában. A darab Ryszard Kapuściński egykori lengyel újságíró riportjainak szövegeiből készül. Ezt követően Jean Racine Phaedra c. drámáját – Kemény Zsófi átiratában - Székely Kriszta viszi színre a nagyszínpadon. A következő évad két utolsó bemutatóját májusban tartjuk: A Kamrában Térey János Káli holtak című regényéből készül előadás, Dömötör András rendezésében, miközben Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját Gothár Péter állítja színpadra.

evadzaro 1819 horvathjudit net 0550 másolata
fotó: Horváth Judit