A 19. Pécsi Országos Színházi Találkozót ebben az évben június 6. és 15. között rendezik meg. A versenyprogramot Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója és Zalán Tibor József Attila-díjas író, dramaturg állította össze a 2018. március 1. és 2019. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi előadásokból.

A Rozsdatemető 2.0 bemutatóját március 9-én tartottuk nagyszínpadunkon, rendezője Máté Gábor.

katona rozsdatemeto 750
Fotó: Dömölky Dániel

Fejes Endre a Rozsdatemetőben egy nyolcadik kerületi család életét mutatja be az első világháborútól a hatvanas évek elejéig. Tanácsköztársaság, fehérterror, Horthy-korszak, újabb világháború, Rákosi-korszak, '56... és közben a család tagjai élik az életüket. Az előadás nem ötven, hanem száz év történetét meséli el: Tasnádi István továbbírta Fejes Endre művét, így egészen a kétezres évek elejéig nézhetünk „alulnézetből", a család újabb és újabb generációinak életén keresztül a régmúlt és a közelmúlt Magyarországára, sorsfordító történelmi pillanataira, a rohanó huszadik századra.

Jeanne d'Arc - a jelenidő vitrinében című előadásunk premierje 2018. december 18-án volt a Kamrában, Hegymegi Máté rendezésében.

katona jeanne darc 750
Fotó: Dömölky Dániel

Egy alig 19 éves lányt megölnek, elevenen elégetnek. Egy olyan országban, ami darabjaira hullhatott volna, ha ennek a lánynak a hite és megszállottsága nem táplálja az emberekben a reményt, hogy igenis képesek kiállni egy közös ügyért. De akkor miért kellett meghalnia? Ideológiai viták áldozata lett? Miért tagadta meg az az ország, amelyikért heroikus küzdelemmel harcolt? Átfordulhat az eltökélt hit fanatizmusba, a kiválasztottság érzése önhittségbe?

A versenyprogramba beválogatott valamennyi produkció listája itt található.