v f
Hírek, Aktualitások

Kerek születésnap verssel, prózával és beszélgetéssel. A színpadon: Bartsch Kata, Fekete Ernő, Máté Gábor, Mácsai Pál, Molnár Piroska, Szamosi Zsófia, Urbanovits Krisztina és Takács Zsuzsa. Az ünnepeltet kérdezi: Forgách András és Szegő János. Az est szerkesztői: Hárs Anna és Lengyel Anna.

Helyszín: Katona József Színház, nagyszínpad
Időpont: november 23., péntek, 19 óra
[jegyvásárlás az előadásra]

Nincs egyetlen alakja. Hát éppen ez!
Bízhatunk-e abban, aki szüntelenül változtatja
külsejét: a Vak Remény? (…)
Mikor a szokásos nyolc óra helyett hetekig tart
az éjjel vagy éveken keresztül, évtizedeken át,
s ha feltűnik a nap, csak tévedésből virrad ránk,
bízzunk-e benne még?
(Takács Zsuzsa: Ha van lelkünk ugyan - részlet)

“Költészete csak a magyar irodalom legnagyobbjaiéhoz mérhető” - írta monográfusa, Bodor Béla a idén nyolcvanadik évét betöltő Kossuth-díjas költőnőről, akinek írásai szemmel láthatólag minden korosztályt megszólítanak. 2017-ben ugyanis fenti verse bizonyult a messze legnépszerűbb irodalmi alkotásnak az interneten: mindenféle hírverés nélkül 72 ezren olvasták.

takacszsuzsaa

Takács Zsuzsa gyűjteményes, “majdnem összes” kötete A vak remény címen jelent meg idén júniusban. A kötetről szóló kritikájában Németh Gábor azt írja, “az ünneplésben van valami kínos, az ember valahogy fölöslegessé válik a saját nagyon kerek születésnapján, zavaró tényező (…) esendő alak, árnyékot vet, nyomokat hagy a hibátlan felületeken. Él, mi több, egyenesen odalétezi magát, tökéletlen és zavarba ejtő. Takács Zsuzsa összegyűjtött és új verseit mégis valahogy jó kézbe venni. Mintha karcos ablaküvegen át néznéd az esőt, éppen veri szét az ágak között beszűrődő reggeli fényt. Ahogy az ördög a feleségét, azzal a gyengédséggel.”

Ennek a “mégisnek” a jegyében köszöntjük a költőt születésnapján a PanoDráma estjén Molnár Piroskával, Máté Gáborral, Mácsai Pállal, Szamosi Zsófiával, Fekete Ernővel, Urbanovits Krisztinával és Bartsch Katával. Verset és prózát is hallhatnak majd nézőink, de szó lesz Takács Zsuzsa életpályájáról is. Az ünnepelttel Forgách András író, esztéta és Szegő János kulturális újságíró beszélget. A helyszínen megvásárolható lesz A vak remény Takács Zsuzsa néhány korábbi kötetével egyetemben.

 

Oldalunk cookie-kat használ az optimális működés érdekében.
Adatvédelmi tájékoztató Rendben