A rákról fogunk beszélgetni. Nyíltabban és tárgyilagosabban, mint Magyarországon szokás. A PanoDráma tabufeszegető beszélgetéssorozata.

4. alkalom a megelőzésről: szűrések, életmód, a test jelzéseinek ismerete, tények és tévhitek

Tűdőszűrés, mammográfia, kolonoszkópia, bőrrákszűrés, tumormarkerek, citológia? Kinek, hány éves kortól és milyen gyakran van rájuk szüksége? Mire figyeljünk a szűréseknél? Hogy vegyük észre testünk jelzéseit? Miért ne halogassuk soha a teendőket?

Időpont: március 18., 17:00, Előcsarnok
A belépés ingyenes, helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik!

Vendégek:

dr. Forrai Gábor, radiológus, a Duna Medical Center osztályvezető főorvosa,az Európai Emlődiagnosztikai Társaság elnöke, dr. Kulka Janina, patológus, egyetemi tanárm a Semmelweis Egyetem 2-es sz. Patológiai Intézetének igazgatóhelyettese, valamint Jó Marianna, civil és közösségi fejlesztő szakember, az Egészség Hídja, Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület alelnöke

doki                janina              jó marianna

A sorozatot szerkesztik: Gaal IlonaGarai JuditHárs Anna és Lengyel Anna

Célunk a rákhoz kapcsolódó stigmától való megszabadulás, annak a félreértésnek a feloldása, hogy a rákdiagnózis — fajtától, stádiumtól, a beteg korától és általános fizikai és pszichés állapotától függetlenül — egyenlő volna a halálos ítélettel (az időben felfedezett mellrák például szinte teljes biztonsággal gyógyítható), az érintettek (betegek és hozzátartozók) szorongásának oldása és a felvilágosítás.

A beszélgetéssorozatban szó lesz továbbá a szűrések fontosságáról és arról, hogy melyikre kinek és mikor van szüksége, a betegek jogairól és arról, hogy tudunk legjobban kiállni érdekeinkért, végigvesszük a lehetséges kezeléstípusokat hátrányaikkal és előnyeikkel, az ún. alternatív gyógyászati megoldásokat (ki fog derülni, mi segít valóban, és mi az, ami egyenesen káros), lesz szó immunterápiáról és a legújabb tudományos felfedezésekről, célzott daganatterápiáról és sok minden másról. Vendégeink minden alkalommal szakmájuk legjobbjai lesznek: sebészek, onkológusok, radiológusok, pszichológusok, de ápolók, gyógyult betegek és hozzátartozók is megfordulnak majd nálunk.

Merjünk kérdezni. Tudjunk felelősen tájékozódni. Tanuljuk meg magunkat képviselni. Ebben is segít beszélgetéssorozatunk.

További részletek folyamatosan a PanoDráma Facebook-oldalánilletve a Rákparák blogján, ahol hamarosan írásos beszámoló is elérhető lesz az első három alkalomról: https://rakparak.wixsite.com/blog

A beszélgetéseket vezetik: Gaal Ilona, újságíró és orvoskommunikációs szakértő és Lengyel Anna, a PanoDráma vezetője, aki maga is rákbeteg

A harmadik beszélgetés itt nézhető vissza: https://goo.gl/ZXV7aq

Téma: a rákgyógyítás hagyományos eszközei: sebészeti megoldások, kemoterápia, sugárkezelés — kérdések és válaszok

Vendégeink voltak: dr. Szabó József, transzplantációs és hasi sebész, főorvos, Semmelweis Transzplantációs és Sebészeti Klinika, valamint dr. Szántó István, onkológus, a székesfehérvári Szent György Kórház onkológiai osztályának vezetője, a PanoDráma alapítójának vezető orvosai.


Szabo Jozsef swisspoki

Az első, bevezető beszélgetés felvétele többek között az orvosi kommunikácóról Prezenszki Zsuzsa onkopszichológussal itt látható:

https://www.facebook.com/katona.budapest/videos/289222825246209

A második beszélgetés felvétele az életvégi döntésekről Vajda Mihály filozófussal és Aczél Ágnes hat éve tünetmentes beteggel:
https://www.facebook.com/katona.budapest/videos/207477930143867

 

 

1. rész: Bevezetés és orvos-beteg kommunikáció

Vendég: Dr. Prezenszki Zsuzsa, onkopszichológus
Időpont: október 10., délután 5 óra

2. rész: életvégi döntések egyfelől, gyógyulás másfelől
Vendégek: Aczél Ágnes, hat éve tünetmentes, őssejt-beültetést és csontvelő transzplantációt is átélt beteg, Vajda Mihály, filozófus 
Atul Gawande, amerikai sebész és író Mert egyszer meghalunk című világsikert arató könyvéből felolvas Mészáros Blanka, a Katona József Színház művésze
Időpont: november 24. délután 5 óra

Atul Gawande