A rákról fogunk beszélgetni. Nyíltabban és tárgyilagosabban, mint Magyarországon szokás. A PanoDráma tabufeszegető beszélgetéssorozata.

3. alkalom: a rákgyógyítás hagyományos eszközei: sebészeti megoldások, kemoterápia, sugárkezelés — kérdések és válaszok

Időpont: február 13., szerda 17:00, Előcsarnok

Vendégeink: dr. Szabó József, transzplantációs és hasi sebész, főorvos, Semmelweis Transzplantációs és Sebészeti Klinika, valamint dr. Szántó István, onkológus, a székesfehérvári Szent György Kórház onkológiai osztályának vezetője, a PanoDráma alapítójának vezető orvosai.

Szabo Jozsef swisspoki

A belépés ingyenes, helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik!

Az első, bevezető beszélgetés felvétele többek között az orvosi kommunikácóról Prezenszki Zsuzsa onkopszichológussal itt látható:
https://www.facebook.com/katona.budapest/videos/289222825246209

A második beszélgetés felvétele az életvégi döntésekről Vajda Mihály filozófussal és Aczél Ágnes hat éve tünetmentes beteggel:
https://www.facebook.com/katona.budapest/videos/207477930143867

Célunk a rákhoz kapcsolódó stigmától való megszabadulás, annak a félreértésnek a feloldása, hogy a rákdiagnózis — fajtától, stádiumtól, a beteg korától és általános fizikai és pszichés állapotától függetlenül — egyenlő volna a halálos ítélettel (az időben felfedezett mellrák például szinte teljes biztonsággal gyógyítható), az érintettek (betegek és hozzátartozók) szorongásának oldása és a felvilágosítás.

A sorozatot szerkesztik: Gaal Ilona, Garai Judit, Hárs Anna és Lengyel Anna

A beszélgetéseket vezetik: Gaal Ilona, újságíró és orvoskommunikációs szakértő és Lengyel Anna, a PanoDráma vezetője, aki maga is rákbeteg


A beszélgetéssorozatban szó lesz továbbá a szűrések fontosságáról és arról, hogy melyikre kinek és mikor van szüksége, a betegek jogairól és arról, hogy tudunk legjobban kiállni érdekeinkért, végigvesszük a lehetséges kezeléstípusokat hátrányaikkal és előnyeikkel, az ún. alternatív gyógyászati megoldásokat (ki fog derülni, mi segít valóban, és mi az, ami egyenesen káros), lesz szó immunterápiáról és a legújabb tudományos felfedezésekről, célzott daganatterápiáról és sok minden másról. Vendégeink minden alkalommal szakmájuk legjobbjai lesznek: sebészek, onkológusok, radiológusok, pszichológusok, de ápolók, gyógyult betegek és hozzátartozók is megfordulnak majd nálunk.

Merjünk kérdezni. Tudjunk felelősen tájékozódni. Tanuljuk meg magunkat képviselni. Ebben is segít beszélgetéssorozatunk.

További részletek folyamatosan a PanoDráma Facebook-oldalán, illetve a Rákparák blogján, ahol hamarosan írásos beszámoló is elérhető lesz az első két alkalomról: https://rakparak.wixsite.com/blog

 

1. rész: Bevezetés és orvos-beteg kommunikáció
Vendég: Dr. Prezenszki Zsuzsa, onkopszichológus
Időpont: október 10., délután 5 óra

2. rész: életvégi döntések egyfelől, gyógyulás másfelől
Vendégek: Aczél Ágnes, hat éve tünetmentes, őssejt-beültetést és csontvelő transzplantációt is átélt beteg, Vajda Mihály, filozófus 
Atul Gawande, amerikai sebész és író Mert egyszer meghalunk című világsikert arató könyvéből felolvas Mészáros Blanka, a Katona József Színház művésze
Időpont: november 24. délután 5 óra

Atul Gawande